Politic

„Să moară satele”. Babuc vs Sandu

Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, a declarat recent, într-un mesaj video postat pe contul său de facebook și preluat de posturile de televiziune controlate de liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, dar și de alte instituții mass-media, că Maia Sandu, fostă ministră a Educației, actuala președintă a  Partidului Acțiune și Solidarite (PAS), ar fi spus „Să moară satele”, în contextul discuțiilor care se purtau în cadrul instituției despre închiderea unor școli din zonele rurale ale țării.

„Când am ajuns la unul dintre cele mai spinoase subiecte – finanţarea învăţământului – unul dintre colegii noştri a adresat o întrebare, zicând: „Doamna ministru, dacă aprobăm fără modificări ceea ce propuneţi Dumneavoastră, o bună parte din satele Moldovei vor muri. Ştiţi ce a răspuns, oameni buni, doamna Sandu atunci la această întrebare? „Să moară” a zis ea. Să moară satele, căci civilizaţia mondială s-a născut în mediul citadin, adică în oraşe”, a declarat Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, într-un video postat pe pagina sa de Facebook și făcut pe fundalul şcolii din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti. Declarațiile Monicăi Babuc au fost preluate de mai multe portaluri de știri de limba română sau rusă.

ProFact Moldova a solicitat detalii de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu referire la declarația ministrei Monica Babuc, pentru a verifica dacă o asemenea afirmație a existat, în realitate. Inițial, Angela Mutruc, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul ministerului, ne-a cerut să-i trimitem întrebarea în scris, prin poșta electronică. Peste două zile, instituția ne-a trimis o reacție, dar fără răspuns la întrebare. „Vă rugăm să adresați această întrebare direct dnei Babuc, sau după caz, dnei Sandu. Precizăm că aceasta este adresa de e-mail a Serviciului Informare și Comunicare cu Mass-media (SICM) al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Serviciul nu poate comenta declarațiile private ale oricărui colaborator al ministerului, fie și ale ministrului. SICM nu gestionează pagina de facebook a dnei Babuc, ci doar pagina web și de facebook a MECC. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, se precizează în reacție.

Ulterior, instituția a venit cu o altă precizare. „V-am rugat să transmiteți întrebarea pe e-mail pentru că din conversația pe care am avut-o la telefon nu era clar la ce întrebare concret doriți răspuns. Reiterăm că, Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media nu poate comenta declarațiile private ale oricărui colaborator al ministerului, fie și ale ministrului. Aceste întrebări le puteți adresa direct dnei Babuc”.

Am sunat-o pe Monica Babuc la telefonul ei mobil, iar ulterior, i-am expediat și un mesaj, prin care am informat-o despre sub-iectul pentru care am abordat-o. Demnitara însă nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

Maia Sandu susține că declarația care i-a fost atribuită de Monica Babuc nu ar fi fost rostită. „Acuzațiile ministrei Babuc sunt aberante. Am avut multe discuții în guvern despre reformele în educație. De fiecare dată când se lansa acuzația că închiderea școlii va însemna moartea satului, răspunsul meu era că, dimpotrivă, faptul că în sat nu sunt nici 100 de copii înseamnă că acesta se confruntă cu probleme grave. Echipa noastră a pus în prim-plan necesitatea asigurării accesului la servicii educaționale de calitate pentru toți copiii, asumându-și costurile politice și acuzațiile populiștilor. La unele ședințe, am discutat și despre faptul că în Republica Moldova procesul de urbanizare este întârziat și că se va produce mai devreme sau mai târziu, iar asta înseamnă că, în timp, unele sate vor dispărea. S-a întâmplat altfel – oamenii nu se mută de la sat la oraș, ei pleacă din țară cu totul din cauza regimului corupt și antidemocratic, care insistă să se mențină la putere prin minciună, manipulare, populism și terorizarea oamenilor”, a declarat Maia Sandu, solicitată de ProFact Moldova.

Portalul Stopfals.com a scris anterior că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada 2012-2015 (când Maia Sandu a fost ministră a Educației), în Republica Moldova au fost închise 73 de școli. În perioada 2016 -2018, perioadă în care la guvernare se află Partidul Democrat din Moldova, au fost închise 80 de școli.

ProFact Moldova

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker