Economie

Care produse şi mărfuri s-au scumpit şi care s-au ieftinit în R.Moldova

Inflaţia anuală în R.Moldova, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, a ajuns în luna septembrie 2017 la cota 7,6%. În comparaţie cu luna august preţurile de consum s-au majorat cu 0,9 % ca urmare a scumpirii produselor alimentare (cu 1,5%) şi celor nealimentare (cu 0,5%).

Timp de o lună cel mai mult s-au scumpit fructele sâmburoase, vinetele, roşiile, castraveţii, dovleceii, varza, usturoiul, citricele, ouăle, smântâna, carnea şi produsele din carne, laptele, mierea.

Apropo, conform unei relatări a www.moldstreet.md, la moment un kilogram de carne de porc refrigerată, fără TVA, în R.Moldova costă la producătorul autohton în medie 2,6 euro, iar cea de import – 2,55 euro/kg şi este cea mai scumpă în UE. Pentru comparaţie sursa citată menţionează că acelaş produs în Germania costă 1,53 euro/kg, Italia – 1,74, Franţa – 1,27, Spania – 1,24, Belgia – 1,05, România – 1,54, Olanda – 1,20 euro/kg. Această situaţie s-a creat din cauza reducerii substanţiale a şeptelului de porcine, vite mari cornute şi păsări în R.Moldova şi accizelor mari la carnea de import.

Totodată s-au majorat preţurile la combustibil, îmbrăcăminte, încălţăminte, ţigări, diverse servicii.

Potrivit BNS pe parcursul anului curent legumele s-au scumpit cu 35,8%, fructele – cu 18,1%, ouăle – cu 7,5, combustibilul cu 7,7, încălţămintea – cu 7,3%, zahărul – cu 6,4%, carnea – cu 6,2%, îmbrăcămintea – cu 5,7%, laptele şi produsele lactate – cu 3,5%.

În ultima lună, conform sursei citate mai sus, s-au ieftinit într-o oarecare măsură strugurii, harbujii şi zămoşii, morcovii, automobilele, aparatele electrice, biletele la tren şi avioane.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker