PoliticRezina

Merită să fie remuneraţi doar consilierii care muncesc efectiv

Redacţia continuă să primească ecouri la articolul Ştiaţi ce indemnizaţii primesc consilierii raionali de Rezina? (CUVÂNTUL, nr.16 din 09 aprilie c.). Iată cum răspund cetăţenii la întrebarea Trebuie sau nu să fie plătiţi consilierii locali?

Victor Bordian, s. Solonceni: Eu cred că trebuie să li se plătească pentru orele muncite efectiv, conform tarifelor oficiale după care sunt remuneraţi angajaţii din sectorul rural, prima categorie – 15,44 lei, categoria a V-a – 28 lei/ora. Mai ales că pentru timpul respectiv ei mai primesc salariu la locul de muncă, iar consilieri au ajuns din propria dorinţă, nu i-a impus nimeni.

Liuba Stavinschi, Rezina: Din experiența pe care o am în urma întâlnirilor cu autorităţile și cu cetățenii din Marea Britanie, Polonia, Belgia și România, am remarcat că acolo aleşilor locali le pasă cum se dezvoltă comunităţile lor. Implicarea pentru ei contează, se promovează activismul civic la orice nivel. Astfel reușesc să atragă fonduri europene în bugetele locale și să rezolve problemele cetățenilor. Dar la noi dacă nu ești de culoarea politică a celor de la guvernare și nu-i lauzi atunci când fură, n-ai trecere. De exemplu, Centrul de Informare și Instruire, creat la Rezina în cadrul unui proiect, a fost distrus de autorităţi pentru  ca să scape de nişte persoane incomode. La noi la comanda guvernării se deschid dosare penale împotriva oamenilor nevinovați, unii sunt ținuţi în detenție, iar hoții devin deputați în Parlament. A sosit timpul ca cetățeanul să analizeze atent activitatea celor pe care i-a votat şi să le ceară socoteală. În opinia mea, consilierii trebuie să fie remunerați, dar numai acei care muncesc cu adevărat pentru binele comunității, în dependenţă de activităţile realizate conform împuternicirilor fixate în Regulamentul de activitate a alesului local. Deșteptare, oameni buni! La alegerile viitoare să nu călcăm pe aceeași greblă, fiindcă cucuiele o să le avem tot noi. CURAJ și VERTICALITATE! Să înaintăm şi să susţinem oameni onești, integri, activi, care vor să pună umărul la transformările necesare  comunităţilor noastre. Nu vă fie frică, hoții se tem de oamenii curajoși.

Galina Davâdic, Rezina: În Polonia, de exemplu, și secretarii consiliilor locale ale comunelor activează pe bază de voluntariat… Nu sunt remunerați… Și nu o spun din auzite, dar în cunoștință de cauză – am aflat acest lucru în cadrul unei vizite de studiu în care am mers împreună cu un grup de reprezentanţi ai ONG Moștenitorii din Bălți… Consilierii noștri cred că merită nişte plăţi, oricum e o muncă să studiezi niște legi, să vii cu niște inițiative, proiecte etc., dar numai cei, care într-adevăr muncesc, dar nu şi cei care nici nu deschid gura în dezbaterea chestiunilor din agendă, nu propun nimic, nu dau dovadă că au o legătură concretă cu alegătorii, activează în interesele lor…

Serghei Bagrin, Rezina: Foarte bine ar fi consi-lierii locali să muncească pentru comunitate gratis. Multe persoane vor să devină consilieri numai pentru a primi bani şi alte beneficii.Pe aceştea nu-i interesează problemele cetăţenilor. Nici un consilier orăşenesc de Rezina timp de patru ani nu a înregistrat vreun proiect de decizie, nu a înaintat careva demersuri privind soluţionarea problemelor alegătorilor. Majoritatea consilierilor de la noi sunt folosiţi de administraţii drept instrumente de satisfacere a unor interese străine comunităţilor, inclusiv delapidarea banilor publici.

Zaharova Angela, Rezina: În opinia mea, consilierii sunt oameni de diverse profesii, care au demonstrat în domeniile în care activează, că pot mai mult decât alții, de aceea ar merita să fie “vocea cetățenilor” în “parlamentele locale”. Ar fi bine ca ei să nu vină în Consilii ca la serviciu, dar ca niște lideri de opinie, care știu de care decizii au nevoie comunitățile pe care le reprezintă și de care nu. De aceea în societăți dezvoltate aceşti activişti nu sunt remuneraţi (posibil doar rambursarea cheltuielilor pentru transport/telecomunicații). Să demonstreze că ne cer votul nu pentru beneficiu financiar, ci pentru a fi ALEȘII noștri; nu ridicători de mâini, ci oameni cu logică şi creieri, care generează idei, proiecte și decizii menite să facă viața oamenilor mai bună! În unele consilii aleșii locali nu au idee ce “spune Legea” despre deciziile pe care le-au votat. Întrebați-i pe unii câți cetățeni sunt în comunităţile lor sau câți copii fără îngrijire părintească avem… Am discutat cu aleși locali din SUA, care își cunosc “pe degete” familiile din comunitate, cu tot cu preferințe și hobby-urile copiilor. Și am văzut CUM sunt ei apreciați și susținuți de locuitori. De aceea cred că ar merita remunerați doar cei care au reușit să promoveze niște proiecte extraordinare, să susțină niște decizii ieșite din comun UTILE comunității, dar nu “șezătorii pe scaune” sau “criticii de foaie verde” care nu își pot motiva constructiv o poziție sau şi mai grav… cei care acționează pe principiul “cum ai votat tu pentru mine – așa și eu pentru tine”.

Liuba Liuba: Pentru ce? Aşa e statul nostru, plătește la toți care nu trebuie, dar celor la care trebuie – se gândesc… dar nu le plătesc.

Cătălin Anatolie Donţu: Din câte am înţeles, jumate din actualii consilieri sunt trântori adevăraţi. Eu îl cunosc mai bine pe unul din consilierii de Rezina, P. D. Ce a făcut omul acesta în viaţa lui, inclusiv pentru Rezina? A umblat cu linsul dintr-un partid în altul. S-au aceeaşi O.M., care primeşte un salariu mare la o întreprindere municipală, dar stă toată ziua cu ţigara în dinţi lângă sediul din Rezina al Partidului Democrat.

 

Nota redacţiei: Ziarul rămâne deschis în continuare pentru opinii la această temă, inclusiv pentru replici, dacă cineva se consideră vizat pe nedrept în ecourile de mai sus.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker