Apropo

Profeția lui Nikulin se referă și la moldoveni

Mai ales anul acesta, ziua de 9 mai mi-a lăsat un gust amar. La Orhei, de dimineață şi până spre seară, un jeep decapotabil tip GAZ-69, cu stema URSS şi patru inși îmbrăcați în uniforme de epocă sovietice circula cu viteză pe bulevardul Vasile Lupu. De asupra lor fâlfâia un drapel roșu cu seceră și ciocan.

Autorităţile raionului Orhei au căutat să se distanțeze de pornirile nostalgice ale celor de la Primărie. Coloana acestora, completată cu primari din teritoriu, s-a format în fața Centrului de cultură A. Suruceanu.  Mai mulți factori de decizie, inclusiv Ion Frunze, noul președinte al raionului,  aveau prinse la piept cocarde cu maci, floarea-satelit a fostelor câmpuri de bătălie din Vest…

Cei din coloana ghidată de I. Șor și M. Tauber purtau panglica Sf. Gheorghe și baloane cu simbolul Partidui Șor. Când coloanele s-au contopit pe spațiul dintre monumentul lui Vasile Lupu şi monumentul soldatului necunoscut mi s-a părut că cei cu panglică galben-neagră erau mai mulţi. Mesajele vociferate în cadrul mitingului au fost diferite: Ion Frunze, președintele raionului și Vasile Costin, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat au vorbit despre tragedia celui de-al Doilea Război Mondial şi consecinţele acestuia asupra omenirii, inclusiv asupra Moldovei; Ilan Șor și primara interimară de Orhei Diana Memeț – despre bucuria Victoriei, condimentată cu marșul Deni pobedî.

Dar ceea ce au demonstrat partidele de 9 mai la Chișinău poate fi calificat doar ca triumf pe osemintele eroilor. PDM nu a găsit altceva decât să servească chişinăuienii cu terci de hrișcă și „tuşonkă” gătite în două bucătării de campanie, „ca la război”, deşi pe atunci cu hrişcă şi carne înăbuşită se înfrupta poate doar elita militară şi cea civilă, iar soldatul de obicei era hrănit cu terci de ovăz ori de grâu. Iar de cele 100 de grame de alcool aveau parte numai înainte de atac, pentru ca să devină mai curajoşi.  De altfel, alcoolul era categoric interzis în alte armate, inclusiv în cea română, care a luptat atât în campania din Est, cât și în cea din Vest.

Şi mai urât a arătat vachanalia organizată de PSRM și Partidul Șor, cu bătrâni de 80 de ani travestiți în veterani, copii în uniforme sovietice  de epocă (de producție chineză). Mulţi dintre cei aduşi în mod organizat de prin raioane nu puteau explica la ce au venit şi ce „sărbătoresc”. Chiar şi unii din tagma organizatorilor declarau că la 9 mai s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial, motiv de mare sărbătoare. De fapt, acea conflagraţie mondială s-a încheiat în septembrie 1945.

În ţările din Europa, implicate în acel măcel sângeros, la 8 mai au loc ceremonii  militar-religioase cu depuneri de coroane la mormintele celor căzuți. Doar atât. Moscova foloseşte această dată pentru agitaţie şi propagandă militaristă. Şi R.Moldova îi ţine isonul.

Probabil este timpul să ne punem întrebarea: ce semnificație ar avea 9 mai 1945 pentru Republica Moldova şi care este rostul acestei „sărbători”?  Poate vrem să se repete „eliberarea” de la 1940 şi ceea ce a urmat? Sau dorim să încercăm gustul foametei aduse apoi de regimul stalinist? Ori drumurile deportărilor, colectivizării forţate?

Nicolai Nikulin, veteran de război, unul din savanții renumiți în studiul artelor din fosta URSS scria în cartea sa Amintiri despre război, că atitudinea potlogărească a regimului bolșevic față de oameni în timpul războiului are un impact inimaginabil asupra mentalității generațiilor viitoare care se vor lăsa manipulate de urmașii politrucilor și enkavediştilor care au mânat companii și regimente în atacuri inutile, sacrificând floarea, tinerețea, elita mai multor popoare… Cred că profeția lui Nikolai Nikulin se referă și la noi, cetățenii R. Moldova, care, acceptându-i pe ocupanţi la nivel mental, am ajuns să le satisfacem fără crâcnire şi cele mai aberante capricii cum ar fi, de exemplu, panglica negru-oranj, care, apropo, în timpul războiului era un fel de simbol al armatei generalului Vlasov, care lupta împotriva Armatei Roşii. Cel mai regretabil este faptul că  în prizonieratul acestei mentalităţi ajung şi mulţi tineri, care, spre deosebire de buneii şi părinţii lor, au astăzi la dispoziţie atâta informaţie veridică despre tainele istoriei…

Ion Cernei                                                                                                                                                                                                

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker