Politic

Fotografie cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918

Fotografia cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918 a fost lansată în cadrul Conferinței științifice 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, organizată la Biblioteca Publică Municipală B.P. Haşdeu din Chișinău la 9 aprilie a.c.

 

Este cunoscut faptul că Sfatul Țării, pe timpul activității sale, a avut două fotografii de grup. Una executată în interiorul sălii de ședințe a palatului Sfatului Țării a fostului Liceu nr. 3 de băieți din Chișinău (în fosta str.  Livezilor – azi Mateevici) și alta în fața edificiului. Ambele au fost făcute în ziua de 27 noiembrie 1918, nu se cunoaște însă și ora. Cert este că cea din fața edificiului a fost executată dimineața, cel târziu în prima jumătate a zilei de 27 noiembrie 1918, după închiderea lucrărilor Sfatului Țării.

 

În fotografia din fața clădirii Sfatului Țării sunt 83 de persoane: deputați, oficialități ale Basarabiei: comisarul general al Basarabiei, generalul Artur Văitoianu, fostul prim-ministru al Basarabiei Daniel Ciugureanu, directorul Agriculturii Emanuil Catelli, directorul Învățământului Ștefan Ciobanu, Onisifor Ghibu, alte câteva persoane civile și câțiva soldați. Istoricul Ion Negrei, cu o modestă contribuție a subsemnatului, a identificat în acea poză 58 de deputați.

La aniversarea a 10 ani de la Unire, a fost imprimată o Fotografie cu medalioane ale deputaților Sfatului Țării și fruntașilor basarabeni din anii 1917-1918, în care am identificat 80 de deputați ai Sfatului Țării.

În fine, la 20 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în cadrul festivităților care au avut loc la 9 aprilie 1938, deputații Sfatului Țării și oficialitățile care au participat la manifestare s-au fotografiat din nou în fața edificiului Sfatului Țării.

Alte fotografii de grup sau Fotografie cu medali-oane ale Sfatului Țării nu se cunosc.

La aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România ne-am propus să alcătuim o nouă Fotografie cu medalioane ale deputaților Sfatului Țării. În această Fotografie cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918, spre deosebire de cealaltă versiune în care au fost reproduse pozele deputaților care au votat Unirea sau deputaților fruntași ai Sfatului Țării, în varianta noastră publicăm pozele tuturor deputaților Sfatului Țării pe care le-am identificat, indiferent de opțiunea politică pe care au manifestat-o pe parcursul deținerii mandatului, de opțiunea avută la 27 martie 1918.  Astfel, în total, am reprodus pozele a 133 de deputați, dintre care 83 de poze ale deputaților care au votat Unirea cu România (cu excepția pozelor lui Efim Palii, Ion Creangă și Nicolae Cernov pe care nu le-am identificat). De asemenea, se reproduc fotografii ale deputaților care au avut mandate în diferite perioade ale Sfatului Țării. Am găsit loc și pentru cei care s-au abținut sau chiar au votat împotriva Unirii, inclusiv ale celor care au complotat la Conferința de pace de la Paris pentru a împiedica recunoașterea Unirii de către marile puteri.

Am optat pentru această variantă întrucât Sfatul Țării a fost un organ legitim și reprezentativ al Basarabiei. A fost ales și a activat pe baze democratice. Doar cunoscând și analizând în totalitate, sub diferite aspecte activitatea Sfatului Țării putem reda imaginea clară a celor care în 1917-1918 au rupt Basarabia de la Imperiul Rus, au constituit Republica Democratică Moldovenească, au declarat independența acesteia, iar la 27 martie 1918 au votat / s-au abținut ori au votat împotrivă Declarația de Unire a Basarabiei cu România. O poză de grup sau fotografie cu medalioane nu rezolvă aceste probleme. Ea doar statuează un fapt sau eveniment la un moment dat. Iar rolul jucat de fiecare dintre deputați în realizarea sau împiedicarea făuririi unității naționale l-a consemnat și apreciat istoria după merit.

Dintre valențele acestei Fotografii cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918 precizăm că în ea sunt pozele celor trei grupe de deputați care provin dintr-o localitate: Ion Inculeț, Ion Pelivan și Elena Alistar (comuna Rezeni, raionul Ialoveni); Ion Herţa, Vasile Ciorescu și Nicolae Suruceanu (comuna  Suruceni, raionul Ialoveni), Ion, Vladimir și Grigore Cazacliu, ultimii doi fiind frați (comuna Slobozia Cuşălăuca, judeţul Soroca). Amintim de alți doi frați deputați în Sfatul Țării Pavel și Nicolae Grosu din comuna Bardar, raionul Ialoveni.

La fel pot fi identificate fotografiile deputaților care provin din cele 12 comune care au delegat în Sfatul Țării câte doi deputați (cu excepția a câtorva deputați) pe care le reproducem:

Județul Bălți: 1) comuna Sângerei, plasa Chişcăreni: Vasile Gafencu și Anton Crihan; 2) comuna Fălești, judeţul Bălți, Ion Păscăluță și Dumitru Marchitan.

Județul Chișinău: 1) comuna Bardar, plasa Ialoveni, Nicolae și Pavel Grosu; 2) comuna Costeşti, plasa Ialoveni, Constantin Bivol și Teodor Bârcă.

Județul Orhei: 1) comuna Bogzeşti, plasa Bravicea, Mihail Minciună și Vasile Mândrescu; 2) comuna Ignăţei, plasa Sămăşcani, Vasile Bârcă și Pavel Cocârlă; 3) comuna Isacova, plasa Isacova, Teodor Uncu și Gavril Buciuşcan.

Județul Soroca: 1) comuna Popeşti, plasa Bădiceni, Vasile Rudiev și Alexandru Țurcanu; 2) comuna Tătărăuca Veche, plasa Arioneşti, Gheorghe Druţă și Chiril Spinei; 3) comuna Tătărăuca Nouă, plasa Arioneşti, Teodosie Bârcă și Grigore Turcu-man; 4) comuna Rudi, plasa Climăuți, Nicolae Secară și Teodor Vrânceanu.

Județul Tighina: 1) comuna Corjova, plasa Teliţa, Afanasie Chiriac și Ion Creangă.

Județul Cetatea Albă: 1) comuna Volintiri, plasa Volintiri, Filip Popa și Dumitru Dragomir.

Cel mai tânăr deputat a fost Gheorghe Năstase, născut la 3 februarie 1896, iar cel mai în vârstă – Nicolae N. Alexandri, care, la momentul deschiderii lucrărilor Sfatului Țării, avea 59 de ani.

Clerul a fost reprezentat de preotul Alexandru Baltaga, născut în comuna Lozova, judeţul Chișinău.

Precizăm că dintre reprezentanții etniilor conlocuitoare Unirea au votat-o doar ucraineanul Ștefan Botnariuc și polonezul Felix Dudchievici, pozele cărora la fel au fost reproduse.

Fotografiile au fost identificate în dosare de arhivă, ziare, unele extrase din fotografii de grup, dosare personale, dosare de judecată, altele puse la dispoziție de persoane particulare din arhivele personale. Menționăm că în anul 1938 a apărut renumita lucrare Figuri contemporane din Basarabia, în care editorul a publicat schițe și fotografii ale personalităților basarabene de la acea vreme, inclusiv deputați în Sfatul Țării, din care am folosit unele fotografii.

Cu referire la poza de grup a deputaților Sfatului Țării din 1938, foaia de ziar în care a fost publicată fotografia fiind foarte subțire, cu greu se poate de identificat fețele tuturor deputaților Sfatului Țării. Cu atât mai mult de folosit.

Fotografia cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918 a apărut în cadrul proiectului Românii din jurul României, coordonator dr. Vasile Șoimaru, design Alexandru Roșca-Ceban, cu contribuția dlui Corneliu Constantinescu, român cu rădăcini basarabene, stabilit de multă vreme în Occidentul democratic, care nu a uitat limba maternă și istoria neamului din care face parte, fapt pentru care îi aducem mulțumiri deosebite.

Liceele, gimnaziile din Republica Moldova vor primi gratis câte un exemplar al Fotografiei cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918, iar prin bunăvoința inimosului și prietenului nostru Tudor Iașcenco, școlile din raioanele Şoldăneşti şi Rezina vor fi printre primele.

Mihai Tașcă, dr. în drept

 

P.S. Reprezentanţii liceelor şi gimnaziilor din raioanele Şoldăneşti şi Rezina pot ridica Fotografia cu medalioane Sfatul Țării: 1917-1918 la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL (oraşul Rezina, str. Păcii, 38). Am putea distribui fotografia şi în cadrul unor întruniri cu reprezentanţii acestor instituţii, fiind informaţi din timp. Tel.: 0254-2-15-83, 069112732.

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker