Apropo

Moldova, ţară de import…

În luna aprilie 2019, faţă de martie c., în R.Moldova, conform statisticii oficiale, preţurile au crescut: la cartofi – cu 18,3%, sfeclă roşie – cu 21,0%, varză – cu 15,3%, tomate – cu 15,2%, ceapă uscată – cu 13,9%, morcovi – cu 8,9%, usturoi – cu 7,0%, castraveţi – cu 4,9%. De asemenea s-au majorat preţurile la carne şi produse din carne, peşte, crupe, făină, produse de panificaţie etc.

Aceeaşi sursă susţine că în ianuarie-martie 2019 faţă de perioada respectivă a anului 2018 preţurile producătorului din R.Moldova la produsele vegetale s-au micşorat în medie cu 6,7%, inclusiv la struguri – cu 43,8%, fructe și pomușoare – cu 38,6%, culturi leguminoase boabe – cu 30,2%, porumb – cu 5,6%.

Piaţa din Rezina demonstrează veridicitatea statisticii oficiale. Ceapa, cartofii din anul trecut se vând la preţul de 14-18 lei/kg, cartofii noi – cu 30 lei/kg, varza – cu 20-25 lei/kg, preţuri similare cu cele ale portocalelor, bananelor.

Am rugat-o pe una din vânzătoare să explice această explozie a preţurilor şi cum reacţionează lumea la asta. “Majoritatea legumelor sunt de import. De la un timp ceva s-a întâmplat cu importul cartofilor din Belarusi, acum se aduc mai mult din Ucraina. La baze spun că acolo s-au scumpit produsele şi noi n-avem încotro. Cartofi moldoveneşti aproape că nu sunt. Lumea se indignează, dar n-are încotro. Mai puţin ca înainte, dar cumpără”, spune vânzătoarea.

La rândul ei, Agenţia Naţională Securitatea Alimentară explică situaţia în felul următor: „Politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof (în R.Moldova) cu cca 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon”. Totodată, autoritatea spune că moldovenii consumă practic dublu față de cât produce țara noastră – 300 mii tone de cartofi, importând restul din Ucraina, Belarusi, Israel, Polonia ş.a.

Citind acest comunicat, mi-am amintit de o discuţie cu un demnitar din Udmurtia. “Am fost de câteva ori în Moldova – colţ de rai! Bagi în pământ un băţ şi peste câţiva ani mănânci mere, nu ca la noi, ţara pătlăgelelor veşnic verzi”, spunea dânsul. Din păcate, în ultimele decenii, tot mai mult se confirmă o altă legendă despre R.Moldova: un colţ de rai, dar osândit să fie ostaticul unor guvernări proaste. Şi într-adevăr. R. Moldova are Parlament, Guvern, Minister al Economiei, Minister al Agriculturii, în fiecare raion – direcţii pentru Agricultură şi Alimentaţie, cu mii de funcţionari plătiţi din gros din haznaua statului. Dar care-i rostul acestor structuri dacă am ajuns să importăm cartofi din Israel, roşii şi zarzavaturi din Turcia, mere din Polonia, lapte din Ucraina, carne din Brazilia?… Pe de altă parte, mii de tone de mere, struguri, alte fructe, pomuşoare se pierd pe deal pentru că producătorii n-au piaţă de desfacere. Iar administraţia ANSA motivează că preţurile exorbitante la cele mai necesare produse alimentare “sunt dictate de piaţa”. Dar cine trebuie să planifice, să coordoneze activitatea producătorilor, să le ajute să se dezvolte şi să asigure ţara cu cele necesare, dacă nu structurile de stat care îşi asumă guvernarea?

Potrivit informaţiilor oficiale, în prezent cea mai mare cantitate de cartofi este importată din Ucraina. Am vorbit cu nişte cunoscuţi din regiunea Odesa, am verificat informaţia şi pe reţelele sociale. La moment acolo cartofii sunt comercializaţi cu 5 – 8 hrivne/kg, adică echivalentul a 3,5 – 5 lei moldovenești. De ce aici cartofii ajung la un preţ de trei ori mai mare? Probabil, ar putea să aibă dreptate o vânzătoare de la piaţa din Rezina, care spunea că cineva cu spete la palat, folosindu-se de dezmăţul din ţară, acum face business  bun cu ceapă, cartofi şi alte produse alimentare.

„Totul e logic, a intrat în vorbă un cumpărător. Înainte de alegeri guvernarea a majorat pentru unele categorii salariile şi pensiile, o parte din pensionari au primit ajutoare băneşti de Crăciun şi Paşti? Acum banii trebuie întorşi. Pentru că se apropie alte alegeri şi guvernarea va avea nevoie de mijloace pentru a bucura iarăşi electoratul…”

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker