Evenimente

Adresarea organizațiilor de media către Ambasade: Comunitatea mediatică independentă din R. Moldova este nevoită să își facă mes

Foto: UNIMEDIA 

Organizațiile de media din Republica Moldova au expediat o scrisoare către misiunile diplomatice de la Chișinău, privind abuzurile față de mass-media independentă de la noi.

Prin indermediul decralariei, ONG-urile și-au propus să aducă la cunoștința oficialilor „situația alarmantă în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova. Atacurile verbale și denigrările se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește”.

În scrisoare se menționează că în ultimele șase luni se observă că „Comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor: aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului”.

În scrisoare s-a exemplificat cazurile de încălcare a drepurilor jurnaliștilor.

„Noi am fost martorii unui șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Solovievatacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate.

Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice. Astfel, în primele luni ale anului curent, Centrul de Investigații Jurnalistice a câștigat un proces împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) în legătură cu refuzul accesului la informații despre donatorii partidelor politice. Însă autoritatea de reglementare nu a respectat decizia instanței și nu a oferit informații atunci când jurnaliștii s-au adresat din nou.

O altă sursă de îngrijorare este decizia repetată a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a amâna examinarea cererii de cesiune a TV8, care solicită transferarea proprietății formale ale postului către o asociație publică finanțată de jurnaliști. CCA a decis în favoarea amânării după ce a primit adresări din partea asociațiilor drepturilor de autor și a agenților economici, care cereau achitarea pretinselor datorii și invocau procese de judecată. Luând în considerare durata posibilelor procese judiciare, se poate presupune că transferul proprietății va dura până la trei ani, astfel periclitând capacitatea postului de a-și susține activitățile financiare și subminând potențialul său de instituție media independentă.

Numai în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat. Jurnaliștii filmau într-un loc public, și persoanele care i-au împiedicat să facă acest lucru nu au reprezentat nici o autoritate, fiind cetățeni privați. Abuzurile ca acestea sunt inacceptabile și trebuie să fie condamnate. Misiunea autorităților ar trebui să includă menținerea și protejarea libertății presei și libertății jurnaliștilor, creând condiții optime pentru munca lor. Din nefericire, autoritățile din Republica Moldova nu-și văd misiunea în acest fel, preferând să rămână inactive atunci când jurnaliștii sunt intimidați”, se arată în declarație.

În declarație se mai scrie că asemenea încălcări sunt contrare normelor democratice și statului de drept și contravin principiilor și valorilor europene, atât de des invocate de guvernare. „Considerăm că este datoria noastră să atragem atenția publicului și să facem apel la comunitatea diplomatică ca aceasta să intervină și să ceară autorităților Republicii Moldova să asigure respectarea libertăților fundamentale ale mass-media, care presupun lipsa de piedici în activitatea jurnliștilor.

Apelăm la Dvstră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale. Noi cerem autorităților să își reevalueze rolul de apărare a libertăților democratice și să devină mai proactive în asigurarea transparenței, accesului la informații și libertății presei. Acest lucru uneori înseamnă sancționarea celor care acționează împotriva acestor valori”, se menționează în scrisoarea publică.

Organizațiile semnatare sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice APEL, Centrul de Investigații Jurnalistice Moldova, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Comitetul Libertății Presei, Centrul ”Acces-Info”, Comunitatea ”WatchDog.MD”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova Transparency International Molodova, Asociația ”Promo-Lex”,  Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, Institutul pentru Politici Publice, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, IDIS ”Viitorul”.

Unimedia.info

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close