OrheiRezinaSocialȘoldăneștiTelenești

9 Mai: zi de doliu, zi de sărbătoare?

La Chiștelnița, raionul Teleneşti, care a pierdut în anii celui de-al Doilea Război mondial 43 de  săteni, după  depunerea de coroane şi flori la monumentul din central satului, a fost organizată o masă de pomenire.

 

Republica Moldova, ţară agrară, considerată cea mai săracă din Europa, în toiul primăverii, îşi permite să sărbătorească două săptămâni la rând. Paştele, Paştele Blajinilor, 9 Mai…

De fapt, sărbătoreşte guvernarea şi oamenii ei (preponderent orăşenii), pentru că lumea de rând şi, mai ales, sătenii îşi caută de treburile cotidiene. Or, cel care întârzie cu lucrările de primăvară măcar cu o zi-două, toamna se poate alege cu pierderi masive de roadă.

Ca şi în anii trecuţi, de 9 Mai în oraşe au fost organizate mitinguri, demonstraţii, depuneri de flori la monumente, concerte. Unii au sărbătorit Ziua Europei, alţii, cu demonstraţii şi concerte(!?) au comemorat Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Ai treilea au onorat inclusiv combatanţii războiului din Afganistan şi războiului de la Nistru din primăvara-vara anului 1992, dar şi participanţii la lichidarea avariei  nucleare de la Cernobâl.

Oficial, în Republica Moldova la 9 Mai este Ziua Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţa Patriei.

 

Orhei. În Ziua de 9 mai  reprezentanții Primăriei Orhei și Consiliului Raional au participat la un  marș cu două coloane, formate una  în fața primăriei, alta – lângă Centrul raional de cultură Andei Suruceanu. Mai apoi ambele coloane s-au contopit în fața monumentul domnitorului Vasile Lupu și au mers împreună spre monumentul soldatului necunoscut, unde au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, au depus flori.

În fața celor prezenți au luat cuvântul președintele raionului Ion Frunză, șeful  oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat Vasile Costin, primara interimară de Orhei Diana Memeț, deputatul Ilan Șor.  Ulterior, pentru veteranii de război  a fost organizată o masă de pomenire.

Eroii căzuți pe câmpul de luptă au fost comemorați și în comuna Ivancea. La eveniment, alături de săteni, a fost prezent președintele raionului Orhei  Ion Frunze, dar și Dmitrie Ternovschi, în vârstă de 95 de ani,  unicul în comună veteran al celui de–al Doilea Război Mondial. Liliana Dolghier, care în prezent exercită funcția de primară interimară a comunei, a înmânat flori și câte un suport financiar participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl și combatanţilor războaielor din Afganistan şi de la Nistru.

La cimitirele eroilor din Neculăeuca și Vatici, raionul Orhei băştinaşii, factori de decizie locali, vicepreședinții raionului Sergiu Pâslaru și Iurie Siloci au depus coroane de flori.

Un grup de tineri orheieni în frunte cu Victor Gherman, șeful serviciului Tineret și Sport de la Consiliul Raional Orhei au participat la un ceremonial militar religios în judeţul Neamţ, România de comemorare a soldaților căzuți pe câmpul de luptă și la o defilare, au depus coroane de flori la cimi-tirul militar din localitate și au luat parte la manifestările dedicate Zilei Europei.

Rezina: În dimineaţa zilei de 9 Mai, o mare parte din rezineni, în majoritate angajaţi ai instituţiilor bugetare, au defilat pe strada centrală a oraşului până s-au adunat în piaţa centrală a urbei, unde a avut loc un miting. În faţa audienţei au vorbit primarul oraşului Simion Tatarov, preşedintele raio-nului Vasile Gobjilă, deputata PDM Eleonora Graur ş.a. Unii au consemnat Ziua Europei, referindu-se la rolul Uniunii Europene în consolidarea păcii, dezvoltarea economică şi socială a ţărilor de pe bătrânul continent, inclusiv Republica Moldova, alţii, continuând moda sovietică – Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, fără însă a concretiza care a fost rostul adevărat al participării basarabenilor în acest măcel, ce a câştigat şi ce a pierdut Moldova în această conflagraţie mondială şi cât de indicate la aceste aniversări sunt demonstraţiile, concertele şi alte manifestaţii cu iz de sărbătoare.

Acţiunea s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul din piaţa centrală a oraşului şi la mormântul frăţesc din fosta Grădină Publică.

 

Şoldăneşti: Conform datelor din arhive, pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial au fost mobilizaţi circa două mii de persoane din localităţile actualului raion Şoldănești. Doar fiecare al doilea dintre aceștia a avut marele noroc să revină la baștină. Mai apoi mulţi au fost răpuşi de răni, foamete, şi-au pierdut prematur viaţa în gulagurile staliniste, fiind deportaţi fără nicio vină în Siberia şi Kazahstan. Actualmente în tot raionul au mai rămas în viaţă doar patru veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial: Vasile Iurcu din Olișcani, Fiodor Baidan din Receşti, Nichita Gadarag din Sămăşcani şi Anton Solovei din Cuşmirca.

Şoldăneştenii au marcat Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război mondial şi Ziua Europei printr-un miting şi depuneri de flori care s-a desfăşurat la monumentul eroilor din centrul raional.

 

Teleneşti. Spre deosebire de alte centre raionale, la Telenești au reușit să îmbine cele două semnificații ale zilei de 9 mai – Ziua comemorării eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și eroilor care și-au jertfit viața pentru independența Patriei, marcând totodată şi ziua Europei. Astfel în piața din strada Renașterii s-au adunat angajaţi ai administraţiei raionulului,  primari ai localităților din raion, funcționari publici, colaboratori ai poliției,  elevi, veterani ai războiului de la Nistru și ai războiului din Afganistan. Coloana a mers la Memorialul din oraș, unde a avut loc un miting de comemorare a eroilor şi depunere de flori (în imagine).

”Ziua de 9 Mai poartă o conotație dublă, semnarea actului de capitulare a Germaniei fasciste și Ziua Europei. Este o zi dedicată istoriei unui continent, care a dăruit un model de cultură și de civilizație, un model de solidaritate, de dialog și de colaborare şi înţelegere între naţiuni şi respect reciproc”,  a menționat Vadim Lelic, primarul oraşului Telenești.

După depunerea de flori, părintele Nicolae de la Biserica Adormirea maicii Doimnului din or. Telenești a oficiat o slujbă de pomenire a celor căzuți pe câmpul de luptă.

În continuare a fost dat startul unei curse de ciclism, la care au participat peste 40 de elevi de la instituțiile de învățământ din raion, acțiunea fiind dedicată Zilei Europei.

Au avut loc acțiuni de comemorare a sătenilor căzuți în cel de–al Doilea Război Mondial şi în unele sate din raion, inclusiv Chiştelniţa, Chiţcani, Brânzeni. La Mândrești, Primăria comunei a organizat o festivitate cu participarea combatanților la conflictele armate din secolul XX. La eveniment au fost prezenți consilieri, combatanți, funcționari ai primăriei, dar și cetățeni din comună. Către această zi a fost renovat monumentul ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în anii 1941-1945. Preotul paroh Constantin Porcescu a oficiat serviciul divin întru pomenirea celor decedaţi.

Cupaj realizat de Tudor Codreanu, Victor Sofroni, Ion Cernei

Foto din postările telenesti.md, or.md, V.Sofroni, A.Racu

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker