Politic

Vadim Brânzan: Dacă un stat se împrumută de la băncile din țară înseamnă că Guvernul este în stare precară

Faptul că un stat se împrumută de la băncile din țară vorbește despre două lucruri: Guvernul se află într-o stare precară și băncile nu-și pot găsi proiecte investiționale care ar genera o profitabilitate ajustată la un risc mai înalt decât cel pe care îl oferă Guvernul. Declarația a fost făcută de omul de afaceri Vadim Brânzan, originar din Rezina, stabilit în SUA, fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la postul TV8, transmite IPN.

 

Potrivit lui, în ultimele luni deficitul bugetar al Republicii Moldova a depășit două miliarde de lei. „Observăm că până în luna decembrie, bugetul era realizat cap la cap, iar în luna decembrie bugetul s-a realizat cu un deficit bugetar de peste un miliard de lei. În luna februarie curent – un deficit bugetar de vreo 800 de milioane de lei și în martie – de vreo 400 de milioane”, a menționat Vadim Brânzan. Omul de afaceri spune că acest lucru s-a întâmplat pentru că s-au mărit defalcările la bugetul social, la fondul de salarizare, iar jumătate dintre cetățeni lucrează la sau pentru structurile de stat.

Vadim Brânzan menționează că în această situație, statul are două variante pentru a acoperi deficitul bugetar – fie împrumută bani de la partenerii de dezvoltare, fie de la băncile interne. Potrivit lui, mai convenabil pentru Republica Moldova ar fi să împrumute bani de la partenerii de dezvoltare pentru că aceste credite sunt pe termen lung și rata dobânzii este destul de mică, poate fi și de sub 1%. În realitate, Guvernul merge pe calea creditelor mult mai scumpe de la băncile interne.

De asemenea, Brânzan susține că mediul de afaceri s-a înrăutățit mult. Încasările la buget de la persoanele juridice a crescut pe parcursul ultimilor trei ani și aceasta înseamnă că Serviciul Fiscal, practic, impune businessul să iasă din zona tenebră. Potrivit lui, acest lucru ar fi unul bun, dacă statul ar proteja antreprenorii, le-ar permite să se dezvolte și ar asigura o stabilitate macrofinanciară și politică în țară. „Acest lucru nu se întâmplă și atunci business-ul care s-a obișnuit să obțină o anumită rată a profitabilității ajustată la riscuri s-a pomenit în situația când riscurile sunt aceleași sau au sporit, iar profitabilitatea a scăzut”, a menționat businessmanul.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker