Politic

Trebuie sau nu plătiţi consilierii locali?

În CUVÂNTUL din 19 aprilie c., în context cu ştirea despre indemnizaţiile exorbitante încasate de consilierii raionali de Rezina, am solicitat cetăţenii să-şi expună opiniile la tema: trebuie sau nu să fie plătiţi consilierii locali?

Întrebarea aceasta pluteşte în societatea noastră de mai mult timp, având la bază faptul că pe listele de partid în consiliile locale ajung multe persoane nepregătite, indiferente, de fapt nişte marionete capabile doar să facă hatârul unor lideri locali care se înghesuie în organele administraţiei publice pentru a-şi satisface nişte interese personale. Aceştia de regulă habar nu au de problemele comunităţilor pe care formal le reprezintă, actele din agendele consiliilor şi votează în dependenţă de indicaţia liderului.

De la un timp, s-a majorat efectiv fluxul de investiţii dirijate prin intermediul autorităţilor publice locale pentru lucrările de construcţie şi reparaţie a diverse obiective de infrastructură socială: drumuri, instituţii de educaţie, cultură, sănătate etc. Băieţii şmecheri din autorităţile de toate nivelurile au transformat acest proces într-un izvor de îmbogăţire personală. Dar, pentru a se proteja, cei de la panourile de comandă au înţeles că au nevoie de susţinerea orga-nelor colective  – legislativele locale, care în R. Moldova practic nu poartă nicio răspundere în faţa legii, dar cu deciziile lor poţi face orice. Iar calea cea mai sigură de „îmblânzire” a consilierilor şi a-i ţine în frâu s-a dovedit a fi foarte simplă – monetizarea activităţii pe care dânşii s-au obligat s-o realizeze pe baze obşteşti. Pentru participarea la o şedinţă a consiliului, care durează undeva 2-3 ore, fiecare consilier raional de Rezina este remunerat cu 600 de lei, iar uneori (se vede că în dependenţă de importanţa intereselor promotorilor deciziilor, suma creşte până la 2000 de lei). Astfel, la şedinţa din 03 aprilie c., de exemplu, pentru  indemnizaţiile consilierilor raionali, mandatul cărora se încheie în luna iunie 2019, au fost rezervaţi 99 mii 600 lei, iar la expirarea mandatului  li se vor repartiza încă 231 mii 640 lei din bugetul public. Majoritatea consi-lierilor ridică această soldă numai pentru că se prezintă pentru 2-3 ore la şedinţă şi votează proiectele propuse de conducerea executivului.  Întrebaţi-i ce decizii au votat şi esenţa, impactul acestora asupra comunităţilor, raionului în ansamblu şi vă veţi convinge că mai mulţi aleşi nu vor răspunde. Pentru că nici nu citesc proiectele pentru care votează. Iar autorii proiectelor, când încerci să-i ei la întrebări, repede se dau la gard: aşa a decis consiliul, eu ce treabă am?

Am discutat şi cu mai mulţi consilieri raionali de Rezina asupra unor decizii controversate adoptate de ei. „Păi nu ştiţi că la noi nu e cum vrea omul, ci cum vrea Doamna?”… „Şi ce s-ar fi întâmplat dacă eu eram împotrivă, atunci când majoritatea erau pro?” „Dar mie îmi trebuie să-mi aprind paie-n cap ori să mă pomenesc mâine cu poliţia la poartă?..” îşi motivau aceştia comportamentul.

Ce spun cetăţenii

Eugenia Josan, s. Ţahnăuţi: Majoritatea consilierilor primesc salarii. Nimeni nu i-a impus, ei singuri s-au dorit în această funcţie obştească. Nu cred că pentru 2-3 ore de participare la o şedinţă trebuie să primească asemenea sume. Mai ales că activitatea lor de consilier se reduce doar la câteva  şedinţe în an şi alegătorii nu au niciun folos din activitatea lor. Dimpotrivă, cu participarea lor directă sau indirectă, din câte am înţeles  din presă, se fură milioane de bani publici.

Sergiu Guşilă: Nici o indemnizaţie! Când umblă cu mâna întinsă să strângă voturi ca să ajungă consilieri se jură că vor munci cu toate forţele pentru binele alegătorilor fără vreo recompensă, dar când îşi ating scopul – rup tot ce pot.

Victor Cibotari, Rezina: Memorizaţi bine persoanele care astăzi vă reprezintă în autorităţile  locale. În scurt timp mulţi dintre ei vor bate iarăşi la uşile domniilor voastre pentru a vă cere din nou să-i votaţi.

Victoria Rusu: În campaniile electorale, toţi candidaţii la funcţia de consilier numai nu te pupă în-tr-un loc pentru a te face să-i crezi că-ţi vor binele şi vor face totul pentru alegători. În realitate văd că îşi rup gâturile şi îşi vând sufletele pentru a se mai pricopsi cu nişte miişoare în plus. Opinia mea: consilieri trebuie să devină acele persoane, care ar dori să muncească gratuit în folosul comunităţii.

Eduard Pancenco: Şi dacă o să ştim ce indemnizaţii primesc consilierii, ce o să câştigăm noi sau lor n-o să le deie? Mă scuzaţi, şi aşa toţi ştiu, dar aceeaşi greşeală au făcut şi la alegerile din anul acesta… La noi lumea ori se teme, ori nu vrea să avanseze… Cine gândeşte treaz, înţelege că deja nu o să se mai schimbe nimic…

Victor Cibotari: Dacă noi o să ştim ce fac consilierii, vom şti cine şi ce prezintă. Ca la alegerile următoare să nu-i mai votăm. Cât ţine de remunerare – munca lor ar trebui remunerată, deoarece se prezumă că şi ea aduce beneficii societăţii. Alta e cum şi pentru ce anume trebuie remuneraţi, mărimea indemnizaţiei. Dacă doar participă la şedinţă şi votează la indicaţia cuiva, pentru ce să primească bani?

Sofia Cazac: Doamna Graur îşi poate lua acest consiliu cu ea. Da, o să-i aşteptăm să bată în uşă, dar îi vom pune să raporteze ce au făcut pentru  noi, cum şi pentru ce au utilizat bugetul raional. Din păcate, acum voturile se cumpără, aşa s-a întâmplat şi la alegerile din 24 februarie. Şi atâta timp cât ne vom vinde voturile cu câteva sute de lei, vom pierde mii şi mii, rămânând înglodaţi în mocirla sărăciei. Avem un stat corupt pentru că noi, alegătorii, promovăm la Putere în sat, raion, republică oameni corupţi şi hoţi.

Ion Branişte: Indemnizaţii pentru şedinţele consiliului, plus salariile de funcţie care se păstrează (şedinţele au loc în orele de serviciu), nu-i prea gras? Pentru ei – tot, iar pentru cetăţenii simpli – borta covrigului. Cine împarte – parte îşi face, pentru că noi le permitem…

Cătălin Anatolie Donţu: Cu ajutorul Consiliului s-au îmbogăţit din banii publici mai mulţi demnitari din Rezina, sărăcind  raionul.

  1. Rusu, Ignăţei: Analizaţi atent faptele Aparatului preşedintei şi Consiliului raional Rezina din ulti-mul deceniu: reparaţii de şcoli, instituţii de cultură, de sănătate, construcţii de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare, stadioane de către nişte întreprinderi-fantomă, informaţiile despre care se ţin în mare taină de opinia publică. Pentru că anume din aceste afa-ceri demnitarii şi acoliţii lor azi fac averi. În aceste rapoarte aproape că nu veţi găsi informaţii interesante despre dezvoltarea sectorului economic, stoparea migraţiei forţei de muncă, perfecţionarea sistemului de afaceri ca acesta să avantajeze dezvoltarea businessului mic şi mijlociu. Autorităţile noastre s-au învăţat numai să împartă investiţiile străine şi finanţele adunate din buzunarele contribuabililor aşa ca să-şi facă o parte cât mai solidă. Această practică trebuie stârpită din rădăcini. Promotorii ei – băgaţi la puşcărie, iar în locul lor – promovaţi profesionişti integri, oneşti, cu caracter şi voinţă să relanseze economia Moldovei. Pentru că altfel nu scăpăm de corupţie şi sărăcie.
  2. Doru, Şoldăneşti: Cred că cei mai activi consilieri ar putea fi stimulaţi public. Dar pentru fapte concrete, cu diplome, titluri onorifice, nişte premii.

Elena Codreanu, Şoldăneşti: Nu doar la Rezina, dar în toate rai-oanele e la fel. Dacă funcţia de consilier ar fi într-adevăr neremunerată, ar accede în Consilii doar persoane care vor să facă ceva util pentru societate. Cineva mi-a povestit că anume aşa funcţionează consilierii în unele ţări bogate şi prin asta îşi înscriu numele în istoria localităţii, dar şi sunt o mândrie pentru familia lor.  Mai ales că mulţi dintre consilierii de la noi nici nu au nevoie de acei bani care li se plătesc pentru şedinţe, dar se bat pentru a ajunge în Consilii ca să-şi apere averile şi afacerile în această ţară unde nu există lege şi morală, doar interesele mafiei de la putere. De aceea şi trec din partid în partid, şi li-i totuna ce votează.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker