Evenimente

Practici utile din Estonia pentru comunităţile din Moldova

Localitățile din Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări și probleme: depopulare, oportunități limitate de acces la servicii sociale și educaționale de calitate, relaţii dereglate dintre autorităţi şi populaţie etc. În Estonia, un stat care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimele decenii, există foarte multe practici utile ale municipalităților care pot fi preluate de către autorităţile din Republica Moldova.

În acest context, un grup de activiști, ghidați de Victor Guzun, ex-ambasador al Moldovei în Estonia,  și-a propus organizarea unei serii de evenimente publice, cu participarea experților din Estonia, în care să fie prezentate cele mai bune practici estoniene din domeniul dezvoltării municipalităților și activismului social, promovării serviciilor publice deschise și transparente. Totodată, urmează să fie identificate problemele locale la care experiența estoniană poate fi aplicată și în care scop se va încerca conectarea persoanelor interesate de promovarea unor inițiative cu persoane avizate din Estonia.

Primele 3 evenimente au avut loc deja în orașul Soroca, satul Căinarii Vechi (raionul Soroca) și satul Vadul Rașcov (raionul Șoldănești), organizate cu suportul primăriilor Soroca şi Căinarii Vechi, Centrului de Resurse pentru Tineret Dacia, redacţiilor Observatorul de Nord şi CUVÂNTUL, postului Impuls TV și altor parteneri locali.

La evenimente participă experți din Estonia: dl Victor Guzun, profesor universitar, manager Guzun Consulting, ex-ambasador al Republicii Moldova în Estonia și dl Kevin Tammearu, Head of Bussiness Development la Cybernetica AS, ex-președinte al Camerei de Comerț Estonia-Marea Britanie.

Urmare a discuţiilor informale despre posibilităţile de cooperare cu localități din Estonia, la Vadul Rașcov și Climăuții de Jos grupurile de inițiativă au identificat posibilități de cooperare/schimb de experienţă în realizarea câtorva proiecte. Participanții la evenimentul de la Vadul Rașcov au convenit ca jurnalistul Victor Sofroni să fie coordonator în relația șoldăneștenilor cu estonienii.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker