ȘtiriUtil

100 de mii de bolnavi care suferă de diabet zaharat vor primi glucometre şi teste gratuit

Persoanele care suferă de diabet zaharat vor primi glucometre şi teste gratuit. Acestea vor ajunge prin poştă în următoarele două luni, la cei 100 de mii de bolnavi din ţara noastră. Aparatele de măsurare a glicemiei şi consumabilele ar fi suficiente pentru un an.

Coletele, transmise prin Poşta Moldovei, vor conţine câte un glucometru şi un dispozitiv de înţepare. Totodată, cei dependenţi de insulină vor primi câte 1200 de teste şi lanţete, iar cei care nu sunt dependenţi – câte 100. Acestea ar trebui să fie suficiente pentru un an, spun responsabilii. Pacienţii vor fi nevoiţi să înveţe cum să le folosească singuri acasă, având o instrucţiune. Cei care nu ştiu cum să o facă se pot adresa la medicul de familie.

Pentru cele 100 de mii de colete au fost alocaţi 25 de milioane de lei, iar o parte din sumă a fost adunată din… economii, susţine ministra sănătăţii Silvia Radu. „Banii care au fost economisiţi anul trecut la licitaţii pe parcursul anului au fost direcţionaţi pentru procurarea glucometrelor. Dacă gestionăm bine banii…”, a declarat Radu.

Dar această metodă de gestionare a banilor nu a avut întotdeauna un rezultat pozitiv. Partea proastă este că din cauza regulamentului care presupune că licitaţiile sunt câştigate de agenţii economici care oferă cel mai mic preţ, directorii de spitale au spus că au fost nevoiţi să ia mărfuri necalitative, consumabile şi instrumente medicale ineficiente (după cum puteţi afla din investigaţia alăturată).

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker