EvenimenteTelenești

Sărbătorile pascale au fost marcate de festivaluri ale creaţiei populare

Teleneşti. 25 de colective de artişti amatori din localitățile raionului  au participat la Festivalul-concurs de  folclor De la lume adunate, activitate tradițională desfășurată cu suportul financiar al Consiliului Raional.

Evenimentul a demarat cu parada portului popular și un serviciu divin oficiat de un sobor de preoți din protopopia Telenești, după ce au urmat felicitări din partea persoanelor oficiale prezente.

Colectivele artistice s-au întrecut prin ţinuta scenică, nivelul măestriei interpretative, autenticitatea şi veridicitatea melodiilor, dar şi conţinutul materialului adus în scenă. A impresionat colectivul de muzică populară condus de către Efim Popa de la Căminul de cultură din Ciulucani, până nu demult condus de regretatul său tată Tudor Popa. Efim are probleme de mobilitate, dar în calitate de bun specialist IT a fost angajat la Centrul de poștă Telenești. După lichidarea întreprinderii respective a fost primit la lucru în calitate de conducător de colectiv artistic. A ieşit în scenă şi fiica sa de 8 ani.

Atmosfera pascală s-a resimţit şi în partea culinară a festivalului, unde gospodinele au expus cozonaci, pască, ouă încondeiate, fripturi şi atâtea alte delicii.

Tradițional, în cadrul festivalului a avut loc şi Târgul meșterilor populari cu genericul Păstrăm tradiția neamului nostru, la care au participat mai mult de 20 de meșteri din raion și din republică, prezentând articole din piele, fibre vegetale,ceramică, lemn, dar şi tablouri, icoane în diverse tehnici etc.

Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport a menționat că acest festival contribuie la păstrarea frumoaselor tradiţii pascale şi a mulţumit participanților pentru că au creat o atmosferă caldă și luminoasă prin valorificarea cântecului popular, a tradițiilor bucătăriei naționale și locale: ”Căutăm a aduce în sufletele tuturor Bucuria Învierii. Important este faptul că, an de an, la acest eveniment se înscriu tot mai multe colective artistice și meșteri populari cu lucrări impresionante. Astfel, trebuie să cultivăm frumosul şi valorile noastre creştine, care sunt cel mai viu redate prin cântece şi expoziţii tematice”, ne-a spus dl Casian.

Participanții au fost răsplătiţi cu diplome și premii bănești.

”Îmi place să particip în fiecare an la acest festival. Acum au fost mai mute colective, programul a fost mai variat, dar şi publicul mai numeros” a remarcat Vasile Goncear, unul din cei mai cunoscuți în R. Moldova meșteri-olari. Dumnealui a adus la expoziție o tavă originală pentru coptul păsării la cuptor. ”Gospodinele noastre îmbracă pasărea pe o sticlă, dar aceasta se poate răstura ori sparge. Varianta mea mi se pare mai potrivită. Am adus la Telenești șase astfel de articole. Într-o oră s-au vândut! De mulți ani promovez ceramica și, slavă Domnului, acum sunt mulţumit că munca mea nu este în van”, ne spune meșterul.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker