Politic

RISE: Cum Pavel Filip l-a rugat pe Poroșenko să scoată de sub sancțiunile ucrainene o uzină din Transnistria

P.Filip (în stânga) şi P.Poroşenko au bătut palma în interesul separatiştilor din ambele state.

 

Premierul Pavel Filip și-a folosit influența pentru a ajuta uzina metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei, impuse în mai 2018 la pachet cu alte peste 700 de entităţi conectate la Moscova. RISE Moldova, în colaborare cu o echipă de investigație din Ucraina, a descoperit o scrisoare, semnată de Filip, în care acesta cere administrației de la Kiev nu doar să anuleze embargoul impus uzinei separatiste, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Curios este și faptul că în perioada sancțiunilor, uzina de la Râbnița continua să primească metal ucrainean prin intermediul unei firme cu sediul în Chișinău.

Uzina Metalurgică de la Râbnița se află pe teritoriul controlat, de jure, de autoritățile moldovenești, însă de facto întreprinderea este controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Aceasta nu achită nici un ban în bugetul Republicii Moldova din impozite și nici nu plătește taxe vamale. În schimb aceasta bugetul autoproclamatei republici. În 2018, timp de nouă luni, uzina a livrat în bugetul rmn peste 7 milioane de dolari. Mai mult a vărsat în hazna doar Sheriff.

În martie 2018, uzina a primit embargo din partea administrației lui Poroșenko pe un termen de trei ani. Sancțiunile au vizat blocarea activelor, limitarea operațiunilor de vânzare-cumpărare și altele. Uzina metalurgică a fost unica, de altfel, firmă moldovenească asupra căreia au fost impuse sancțiuni.

Deși motivele sancțiunilor sunt secretizate, jurnaliștii au reușit să afle că uzina de la Rîbnița era destinația în care ajungeau deșeurile metalice din regiunile ucrainene aflate în conflictul armat și controlate de forțele separatiste.

La un an distanță, cu câteva zile înainte de alegerile din Ucraina, uzina de la Râbnița e exclusă din lista celor sancționați. În locul ei apare compania din Chișinău Novastal Prim. Anume spre această firmă, pe hârtie, ajungeau la reciclare toate deșeurile metalice din Ucraina în perioada în care uzina de la Râbnița era sub sancțiuni.

Jurnaliștii nu au găsit însă niciun depozit pe adresa companiei. Coincidență sau nu, însă în aceeași clădire din sectorul Botanica își are adresa oficiul PDM. Astfel, în aceeași clădire ajung să aibă adresa cei mai mari importatori de deșeuri metalurgice din Ucraina și partidul de la guvernare.

Jurnaliștii nu au putut afla de ce în locul uzinei de la Râbnița brusc au apărut sancțiuni contra Novastal Prim. În schimb, în posesia lor a intrat un document semnat de premierul Pavel Filip în adresa administrației de la Kiev.

El a solicitat excluderea Uzinei „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”, susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică. Filip a cerut și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susţinând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigaţiei antidumping faţă de Uzină, ca fiind nefondată şi suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.

La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autorităţile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităţilor supuse sancţiunilor.

Întrebat dacă a semnat o asemenea scrisoare, Pavel Filip a fugit de presă. „O să vorbim altă dată”, a spus scurt acesta.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker