Știri

Îngrijorări privind achitarea salariilor în instituțiile educaționale cu autonomie financiară

Organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare își exprimă îngrijorarea față de perspectivele achitării salariilor în anul curent și solicită soluționarea problemelor ce țin de salarizare. În acest sens, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a expediat o solicitare către Guvern, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, transmite IPN.

Potrivit CNSM, documentul a fost adoptat la întrunirea recentă a activului sindical republican al FSEȘ. În solicitare se menționează că provoacă nedumerire unele acțiuni ale Guvernului care au impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi, care le știrbesc autonomia. Astfel, pe parcursul anului de studii 2018-2019, s-a adoptat o hotărâre prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică. Însă, în opinia FSEȘ, nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior încă din anul 2013 activează în regim de autonomie financiară, iar schimbarea din mers a regulilor de finanțare, în timp ce fiecare al doilea student își face studiile cu plata taxei, fără a fi schimbate cuantumul taxei, a diminuat substanțial bugetele instituțiilor.

„Acțiunile sus-menționate au condiționat apariția unor dificultăți la stabilirea salariului în condițiile alocării mijloacelor bugetare egale cu costul comenzii de stat, în special la acoperirea surselor proprii ale instituțiilor. Astfel, instituțiile pot asigura salarizarea doar pentru 6-8 luni ale anului 2019. Deși instituțiile de învățământ întreprind măsuri concrete în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul apărut nu poate fi eliminat în totalitate fără alocarea unor surse financiare din partea Guvernului, necesare pentru a acoperi costurile reformei salariale din sectorul bugetar, lansată la 1 decembrie 2018”, se arată în solicitare.

Conform datelor operative prezentate Federației de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 de milioane de lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date. Sub semnul întrebării este și achitarea viitoarelor indemnizații de concediu.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker