Social

În cimitir nu se intră cu mâncare şi băutură Paştele Blajinilor înseamnă fericire

Parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chişinău, preot Pavel Borşevschi

 

În prima duminică după Paşti şi în ziua de luni care urmează, cimitirele sunt invadate de creştinii care vin să le spună Hristos a Înviat şi celor plecaţi dintre noi. Tabloul este cunoscut: mâncare multă, unul sau mai multe pahare de vin luate „de sufletul morţilor” şi pomene generoase aşezate pe morminte.  Aceste practici însă sunt mai mult păgâne şi exagerate, explică parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chişinău, Pavel Borşevschi, care ne spune că la cimitir se duce doar cu ouă roşii, lumânări şi cozonac.

Care este originea şi semnificaţia sărbătorii Paştele Blajinilor?

– De fapt, Paştele Blajinilor nu poate fi numită sărbătoare, e o necesitate a noastră, o împlinire a poruncii lui Dumnezeu care spune să ne cinstim părinţii ca să ne fie bine pe pământ. În perioada Postului Mare, dacă pleca cineva în veşnicie, era petrecut degrabă la cimitir, de multe ori chiar şi fără preot, ca să nu strice atmosfera deosebită de pocăinţă în Postul Mare. După Paşti, o săptămână nu se mergea la cimitir, se făcea slujbă în toată ziua, cu batere de clopote, cu bucurie. Numai după duminica Tomei, în care îl sărbătorim pe Sf. Apostol Toma, luni sau marţi, ne ducem cu bucurie la cei fericiţi, trecuţi în lumea de dincolo. Paştele Blajinilor asta înseamnă – fericire.

Cum se duce la cimitir? La noi mormintele sunt pline cu pomene, flori de plastic, coroane…

– La mormânt se duce doar cu flori vii, nu cu cele din plastic. Numaidecât luăm crucea! Primul lucru pe care îl facem când ajungem la mormânt e să sărutăm crucea, care se pune la capul răposatului, apoi le zicem Hristos a Înviat! Fiţi siguri că ei aud acest salut al nostru. După care tămâiem de trei ori mormântul. Cântăm Hristos a Înviat, care e cântarea bucuriei, dar nu dăm un ceaun de pomană. Ne ducem cu lumânări din ceară, cu tămâie, cu flori vii, ouă roşii şi cozonac, simbolul trupului înmiresmat al lui Iisus.

Care e rostul zecilor de pahare de vin băute „de sufletul morţilor”? Cum îi ajută acestea pe răposaţi?

– Biserica a zis întotdeauna că fără discernământ nu este nicio faptă bună. Să fii în stare de ebrietate în cimitir este strigător la cer. Acolo trebuie să te rogi pentru cel răposat, dar dacă acţiunile noastre sunt greşite, nu facem decât să-i supărăm pe cei care nu mai sunt lângă noi. Cuvântul „cimitir” în limba greacă înseamnă dormitor, iar noi în dormitor nu intrăm cu mâncare sau băutură, la fel cum nu intrăm nici în altar. Or, altarul şi cimitirul sunt egale; reprezintă nişte case ale rugăciunii – nu se bea, nu se mănâncă, nu se boceşte… Bocetele reprezintă un plâns fără nădejde care nu întăreşte inima în credinţa lui Hristos, ci dimpotrivă, o deşartă de orice nădejde.

Unele surse menţionează că originile sărbătorii sunt păgâne. Cât de adevărate sunt aceste afirmaţii?

– Într-adevăr, păgânii îşi îmormântau oamenii cu tot cu vase pline cu mâncare pe care le aşezau la capul răposatului. Aşa fac unii şi astăzi, considerând că este creştineşte, dar se înşală. Mâncarea la cimitir este o tradiţie păgânească. Dacă aţi hrănit un om flămând, dacă aţi îmbrăcat un om gol, dacă aţi fost în spital, în temniţă să ajutaţi pe cineva – acestea sunt fapte creştineşti, dar nu înfăptuite în cimitir.

În această zi se obişnuieşte ca mormintele să fie stropite.

– Este, de asemenea, o tradiţie veche creştină, pe care noi o continuăm, dar ea vine din Vechiul Testament. De fapt, în vremurile trecute, nu se stropeau mormintele, ci erau însemnate cu apaos, un amestec de untdelemn şi vin făcut în ziua Sfântului Maslu.

De fapt, are rost să mergem la cimitir, dacă acolo odihnesc osemintele celor dragi şi nu sufletele acestora?

– Oamenii nu înţeleg exact relaţia trupului cu sufletul, care este foarte importantă. Trupul pentru suflet este cămara. Pănă la a doua venire a lui Iisus pe pământ, ele se despart, dar noi le preţuim în mod egal. De asta interzicem categoric să puneţi orice pe morminte. Se pune numaidecât crucea, care nu trebuie aşezată oriunde, ci doar la capul răposatului.

Se mai obişnuieşte plasarea crucilor în locul unde o persoană şi-a pierdut viaţa, pe marginea drumului.

– Oamenii cred că acolo rămâne sufletul răposatului – lucru greşit. Sufletele ajung la Dumnezeu. În mormânt, trupul se desface ca bobul de grâu ca să dea viaţă nouă. Noi vom învia cu trupurile, deci nu avem voie să ne batem joc nici de trupurile noastre, nici de ale altora.

Doina Stimpovschii, adevarul.md

Foto: Alexandru Tarlev

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker