Evenimente

Tinerii noştri pot avea o carieră de succes acasă

La 13-14 octombrie, la Soroca, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat, în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și cu suportul Agenției pentru Dezvoltare din Austria (ADA) pentru prima dată Forumul profesiilor cu genericul: ”O carieră de succes acasă”.

În prima zi, la LT ”Constantin Stere” a avut loc o masă rotundă cu tema: ”Ghidarea în carieră a tinerilor – promovări și perspective”.

La masa rotundă au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, instituțiilor educaționale, Direcției Educație Soroca, ai APL, ONG-urilor, agenți economici, mass-media. Participanții au împărtășit din experiența proprie în domeniul ghidării în carieră a tinerilor și au discutat despre acțiuni de perspectivă în domeniu.

A doua zi Forumul a continuat cu un eveniment dedicat elevilor din clasele absolvente din raioanele de nord ale Republicii Moldova, la care au participat peste 100 de tineri. Raionul Șoldănești a fost reprezentat de 14 elevi, inclusiv 3 elevi de la LT Cotiujenii Mari, 5 – de la LT ”Alexei Mateevici”,  4 – de la LT ”Ștefan cel Mare” și 2 – de la Gimnaziul Olișcani. Dânșii au dat dovadă de bune abilități de comunicare și socializare, ușor s-au încadrat în atelierele de lucru. 

Participarea la Forum a fost posibilă grație suportului oferit de Direcția de Învățământ Șoldănești, care a monitorizat procesul de selectare a participanților și și-a asumat cheltuielile pentru transport.  

Tinerii implicați în atelierele de lucru au fost ghidați în carieră și au dezvoltat abilități de elaborare a unui CV, de negociere a salariului, de avansare în carieră etc.

 Totodată, în cadrul Forumului a fost editat ”Ghidul viitorului angajat: pentru o carieră de succes acasă”, care conține informații utile despre elaborarea unui CV, lista târgurilor de muncă din RM, dar și despre locurile de muncă vacante, înregistrate la ANOFM, broșură care a fost distribuită participanților.

O activitate similară a avut loc şi la Cahul, alta urmează să fie organizată la Chișinău. Scopul acestora este îmbunătățirea imaginii învățământului profesio-nal-tehnic din RM prin reconceptualizarea orientării profesionale și consilierea în carieră a elevilor din învățământul secundar general și profesional-tehnic secundar.

Oxana Merdian, profesoară de istorie și educație civică la LT ”Ștefan cel Mare” din or. Șoldănești

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker