ȘtiriTelenești

Doctorii de suflete

Preoţia şi medicina, adică tămăduirea sufletească şi trupească, s-au împletit decenii la rând în destinul familiei părintelui Marian Boldescu, protopopul de Telenești, parohul bisericii din Sărăteni Vechi. Şi sfinţia sa are studii medicale. Nici că se poate a înţelege mai profund că aceste două laturi ale existenţei umane una fără alta pur şi simplu nu pot exista.

Istoria Boldeştilor, legată atât de preoţie, cât şi de medicină, se împarte între raionul Teleneşti şi raionul Căuşeni. Un unchi al părintelui Marian, P.S. Leonid Boldescu, mulți ani, în perioada sovietică, a fost parohul bicericii din Brânzenii Vechi unde, până la 1989, veneau credincioși din trei raioane. Iar la Verejeni activează Boris Boldescu, un văr primar al  blagocinului.

Bunicul de pe tată, care acum are 93 de ani, a fost preot și director de școală la Căuşeni.

Tatăl și mama părintelui Marian, acum pensionari, au fost medici, iar fratele Victor, paroh la biserica din Căușeni, a ales preoția, deși inițial au făcut ambii Colegiul de medicină.

Preoteasa, dna Veronica Boldescu, medică la Urgență, este regentă de cor la biserica din Sărăteni, iar Daniela, una din cele două  fiice ale cuplului, este studentă la medicină.

Protopopul de Telenești mai este inițiatorul edificării în fiecare parohie a centrelor sociale, astfel ca orice comunitate creștină să-și poată ajuta semenii în dificultate. Ideea a fost susţinută de către creștini. Astfel, biserica a devenit mai apropiată  de oameni de când  părintele Marian este protopop de Telenești, îmi spuneau odată un grup de enoriaşe.

Între ocaziile fericite din viața sa, părintele Marian  enumeră faptul că l-a avut ca dascăl la Facultatea de Teologie a Universității A. I. Cuza din Iași pe ÎPS Daniel,  actualul patriarh al României.

”Întruchiparea  pământească a îngerilor, copiii, au cel mai mult nevoie de susținerea, noastră, a maturilor. Mulţi dintre ei, rămași acasă fără părinți, dar cu bunicii, se află sub tirul provocărilor din societate. Facem ce putem pentru a-i ocroti de pericolul consumismului, vieţii dezordonate, curentelor și sectelor totalitare. Este o mare bucurie să vedem copiii la biserică, unde se pot confesa duhovnicului, primi Sfânta Împărtăşanie, astfel pregătindu-se pentru întâmpinarea Învierii, cea mai mare sărbătoare creștină”, ne-a spus părintele Marian Boldescu.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker