Evenimente

Colaborare moldoveano – română, de succes

 

Zilele acestea s-au desfășurat două activități educative, științifice și culturale între cele două țări, România și Moldova dar, cu oameni ce vorbesc aceiași limbă, au o istorie și o cultură comună. Merită să le comunicăm pentru a întări ideea de mai sus.

 

Proiectul educațional ,,La Noi”, a reprezentat o continuare a proiectului ,,Dor” în același timp integrându-l. În toamna anului 2018, pe 5 octombrie, la Pufești în Vrancea, România, un grup de cadre didactice și elevi din Brăviceni au sărbătorit împreună cu românii ,,Ziua mondială a educației”. Săptămâna trecută, cei din România au ajuns la Brăviceni pentru a continua discuțiile și schimbul de idei pe tematica pedagogică. De asemenea, partea română au cunoscut mai bine obiectivele noastre identitare, vizitând orașul Chișinău și Crama de la Milești. Cele 2o de cadre didactice de la Școala din Pufești s-au întâlnit și cu lt.col. Nicolae Parcevschii, președintele Centrului de Geografie Istorică Militară

 

. Întâlnirea a avut la bază o mai veche colaborare a domniei sale cu Directorul Școlii Gimnaziale din Pufeșt, prof.dr. Nicolae Damian. Denumirea proiectului ,,La Noi” nu se dorește a exprima expansiunea românilor ci existența aceleiași limbi, culturi și istorie, una comună.

 

Următoarea activitate a fost desfășurarea Simpozionului ,,Ziua Pământului”, a XIII-a ediție. S-au derulat mai multe activități, dintre care unele în Republica Moldova, însă merită să scriem despre sesiunea de comunicări desfășurată la Adjud, în România. Au participat Ion  Lazarenco Tiron, nominalizatul Republicii Moldova la premiul Nobel pentru pace, cel mai bun înotător din lume în ape deschise. Acesta a fost însoțit de Minsitrul Consiler de la Ambasada Moldovei, Valeriu Turea.

Au lansat în mod oficial proiectul unui înot de la Insula Șerpilor la țărmul românesc al Mării Negre, pentru pacea din regiune. Tot la acest simpozion a participat și lt.col. (r) Nicolae Parcevschii din Moldova, ce a conferit medalii unora dintre participanți. Unul dintre organizatorii evenimentului, prof.dr. Nicolae Damian – președintele filialei Vrancea a Societății de Geografie,  a reușit să aducă la masa evenimentului personalități ale lumii științifice precum prorectorul Univ.,,Al. I. Cuza” din Iași, dar și oameni ce și –au depășit limitele, Vasile Oșeanu ce a treversat Oceanul Atlantic (5000 de km) într-o barcă cu vâsle, alături de trei coechipieri.

 

Șederea Lui Tiron, a continuat în România cu vizitarea Bazinului Olimpic de Polo din Focșani, Vrancea, România, unde curajosul nostru moldovean a înotat alături de copii. Un pios omagiu adus eroilor ce au căzut pe frontul de luptă din primul Război Mondial, l-a adus Tiron prin vizitarea Mausoleului de la Mărășești.

Iată dovada unor inimoși oameni ce trăiesc pentru istoria și limba noastră comună !

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker