Știri

Simpozion dedicat Zilei Pământului la Adjud

Sâmbătă, 20 aprilie, la Adjud s-a desfășurat a XIII-a ediție a Simpozionului Ziua Pământului, în prezența ministrului consilier din cadrul Ambasadei Republicii Moldova, Valeriu Turea. Domnia sa, împreună cu Ion Lazarenco Tiron, au lansat în mod oficial o provocare: un înot pentru pace de la Insula Șerpilor spre țărmul Mării Negre. Toate înoturile lui Lazareno se desfășoară sub stindardul păcii, acesta fiind nominalizat de către Republica Moldova drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace, scrie www.ziaruldevrancea.ro

Ion Lazarenco Tiron, originar din satul Brăviceni, raionul Orhei, este al optulea om de pe glob care a străbătut șapte strâmtori ale oceanelor lumii și singurul din prima încercare, câștigând și titlul de cel mai bun înotător al planetei în anul 2018.

Un alt invitat de excepție a fost Vasile Oșean, care a străbătut Oceanul Atlantic, alături de trei coechipieri, într-o barcă cu vâsle. Cei 5300 de km au fost parcurși în 38 de zile, doborându-se vechiul record. Participanții la manifestare, profesori de geografie și admiratori ai geografiei, au fost încântați de faptul că omul își poate depăși limitele.

Tot la această manifestare a fost prezent și președintele Societății de Geografie din România care a tras un semnal de alarmă asupra marginalizării geografiei, spunându–le celor prezenți că sunt peste 30 de mii de semnături din toată țara pentru ca geografia să rămână materie de examinare la Bacalaureat. Domnia sa a prezentat o comunicare extrem de interesantă despre Maroc.

Prorectorul Universității Al. I. Cuza din Iași, Corneliu Iațu, a venit însoțit de către lector univ. dr. George Țurcănașu, care a prezentat date despre dezvoltarea Moldovei și a militat pentru acest fapt.

Din Republica Moldova a sosit și lt. col. (r) drd. Nicolae Parcevschii.  Prezentarea sa despre războiul modern ce include arme climatice sau psihotonice, despre care se cunosc foarte puține lucruri, a stârnit vii controverse. În aceiași măsură și aspecte despre războiul din Transnistria. În calitatea de președinte al Centrului de Geografie Istorică Militară a conferit celor prezenți medalii.

La Simpozion au mai fost prezenți și au luat cuvântul dr. Valentin Muscă, viceprimarul Adjudului Cristea Leonardo, președinta Rotary Club Varana Dinuță Rodica, conf. univ. dr. Costică Neagu, consilierii județeni Marian Drăghici și George Nica.

La toate cele 13 ediții, sufletul simpozionului a fost prof. dr. Nicolae Damian – directorul Școlii din Pufești și președintele filialei Vrancea a Societății de Geografie. În organizarea evenimentului, fiind ajutat de către prof. Ion Catană – directorul Casei de cultură Tudor Vornicu din Adjud și prof. dr. Dogaru Gicu Valentin.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker