Evenimente

Ion Lazarenco Tiron lansează un nou proiect de înot pentru pace

Ion Lazarenco Tiron, nominalizat de Guvernul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

 

Simpozionul Internaţional Ziua Pământului, care se va desfăşura între 12 – 20 aprilie 2019 la Adjud – Vrancea, una dintre cele mai longevive manifestări din județ, a ajuns anul acesta la a XIII-a ediție, reușind în toţi acești ani să aducă pe meleagurile vrâncene personalități ale lumii științifice din domeniul științelor Pământului, exploratori și oameni ce prin curajul lor au dovedit că limitele pot fi depășite. Una dintre aceste personalităţi va fi reputatul înotător Ion Lazarenco Tiron, din Brăviceni, Orhei, recent nominalizat de Guvernul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace, scrie Ziarul de Vrancea.

Pentru a celebra Ziua Pământului – 22 aprilie, se desfășoară mai multe activități: concursuri de eseuri, vizite la Stația de epurare a apelor din Focșani, vizitarea celebrei fabrici de muștar din Tecuci, vizitarea Bazei Salvamont Vrancea, expoziție de creații plastice la unități școlare din Republica Moldova, iar la Chișinău se va vizita Muzeul de Științele Naturii, cu vernisarea unei expoziții de caricatură a celebrului Constantin Pavel.

Ca de fiecare dată, elementul central al activităților se va desfășura sâmbătă, 20 aprilie, la Casa de cultură Tudor Vornicu din Adjud, începând cu ora 9, sub forma unei sesiuni de comunicări. Ion Lazarenco Tiron, în prezența mi-nistrului consilier Valeriu Turea de la Ambasada Republicii Moldova, va lansa în premieră un demers oficial pentru autoritățile române și ucrainene privind noul său proiect de înot pentru pace. Mai multe detalii vor fi dezvăluite atunci. Sportivul a fost declarat înotătorul mondial al anului 2018, fiind singurul om din lume care a reușit să parcurgă din prima încercare cele mai dificile șapte strâmtori ce leagă oceanele lumii. Republica Moldova l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, deși sportivul are și cetățenia irlandeză. Anul trecut, la Pufești, a lansat împreună cu Avram Iancu un proiect ce a fost finalizat în luna mai, prin care au înotat 100 de km pe Prut pentru cei 100 de ani de la Unire.

Tot din Republica Moldova va sosi și Nicolae Parcevschi, combatant în Transnistria, autorul primului tratat de geografie militară din această țară.

Lazarenco nu va fi singurul curajos care va veni la această manifestare, dr. Vasile Oșean traversând în 2018 Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle, alături de alți trei coechipieri. Echipajul românesc a vâslit 5000 de km timp de 38 de zile.

Manifestarea este și una ce se va fundamenta științific prin prezența prorectorului Universității Al. I. Cuza din Iași, prof. univ. dr. Corneliu Iațu, președintele Societății de Geografie din România. De asemenea, tot de la această unitate de învățământ universitar, lector univ. dr. George Țurcănașu va susține o comunicare despre necesitatea dezvoltării Moldovei.

,,Va fi un regal dedicat planetei Terra, la care vor fi așteptați toți cei ce au gânduri bune pentru casa noastră”, a declarat prof.dr. Nicolae Damian, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker