Politic

Autoritățile au decis câte circumscripții vom avea în țară și câte revin diasporei și regiunii transnistrene

Pe teritoriul țării vor fi create 46 de circumscripții uninominale. Aşa au votat majoritatea membrilor comisiei de constituire a acestora. Pentru teritoriul din stânga Nistrului și pentru diasporă au rămas cinci circumscripții. Potrivit Newsmaker diaspora va avea patru circumscripții, iar regiunea transnistreană – una. Într-o circumscripție ar urma să se regăsească între 63.000 și 65.000 de alegători.

 

Cifra de 46 de circumscripții a fost propusă de președintele comisiei, Iurie Ciocan. Potrivit calculelor lui, în UTA Găgăuză vor fi două circumscripții, din contul raioanelor Comrat, Ceadâr Lunga și Vulcănești. Decizia a nemulțumit reprezentanții autonomiei, care au cerut trei circumscripții. Potrivit democratului și membrului Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Câssa, o circumscripție va avea, astfel, peste 65.000 de alegători.

Membrii comisiei nu au decis încă numărul de circumscripții pentru regiunea transnistreană și pentru diasporă, însă surse din comisie au declarat pentru Newsmaker că e vorba de patru circumscripții peste hotare și una – în Transnistria.

La Chișinău vor fi create 10 circumscripții. Socialiștii, în proiectul lor de vot mixt, propuneau 25 de mandate pentru diasporă și stânga Nistrului, precizează agora.md

Între timp Comisia Electorală Centrala (CEC) a aprobat bugetul pentru anul 2018 în valoare de circa 175,9 de milioane de lei. Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 2018, Comisia Electorală Centrală prevede cheltuieli în valoare de 90,7 milioane de lei, scrie mold-street.com.

Astfel, pentru activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare vor fi repartizate circa 49 de milioane de lei, din care 5,9 milioane de lei sunt cheltuieli pentru birourile electorale de peste hotare. Alţi 18,4 milioane de lei vor fi direcţionaţi pentru cele 51 de noi circumscripţii electorale uninominale.

Potrivit sursei, pentru anul viitor Comisia Electorală prevede alocarea a unor subvenţii de 40 de milioane de lei din buget pentru finațarea partidelor politice. 

Foto simbol agora.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker