Evenimente

Autoritățile ucrainene au sistat lucrările de construcție a hidrocentralelor pe Nistru

Autoritățile ucrainene au sistat efectuarea oricăror lucrări de construcție a hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, până la evaluarea strategică de mediu în context transfrontalier a Schemei utilizării complexe a resurselor hidroenergetice în Ucraina. Anunțul a fost făcut de către autoritățile de la Chișinău, care au prezentat pe 10 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, principalele decizii adoptate la ultima ședință a Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, transmite IPN.

Co-președinta Comisiei, Valentina Țapiș, secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat că principalele decizii adoptate în cadrul ședinței se referă și la extinderea cooperării în domeniul monitoringului calității și cantității apei fluviului. De asemenea, s-a convenit asupra creării unui grup de lucru cu specific juridic, care va contribui la examinarea documentelor, inclusiv determinarea statutului juridic al regulilor de exploatare a Complexului hidroenergetic Nistrean.

„Totodată, am solicitat documentația tehnică și de mediu ce ține de aprobarea proiectării, construcției și exploatării Complexului hidroenergetic Nistrean, inclusiv ce ține de modificările aduse la proiect”, a declarat Valentina Țapiș, citată într-un comunicat de presă al Ministerului.

În contextul regulilor de exploatare a nodului hid-rotehnic, directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a menționat că s-a convenit ca partea ucraineană să prezinte calculele la metodologie și datele debitului apei, în funcție de situația hidrologică.

Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Centrului Național de Mediu, s-a referit la regulile de exploatare și la statutul juridic al acestora. „Este important ca aceste reguli să fie parte componentă a Acordului privind asigurarea funcționării nodului hidroenergetic Nistrean, ce se află în proces de negociere dintre Republica Moldova și Ucraina. Documentul va oferi o garanție țării noastre că debitele de apă, incluse în regulament, vor fi respectate, factor ce influențează ecosistemele acvatice și asigurarea cu apă a populației din Republica Moldova”, a notat experta.

Consolidarea colaborării în domeniul utilizării durabile a bazinului fluviului Nistru a fost subiectul principal al celei de-a doua întâlniri a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, care a avut loc săptămâna trecută la Kiev, Ucraina.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker