Apropo

Despre declaraţiile guvernanţilor şi ce se ascunde după ele

Neoficial, partidele de la guvernare deja au demarat campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. Fiecare se străduie să atragă atenţia electoratului cu fel de fel de acţiuni şi declaraţii. Săptămâna aceasta, de exemplu, liderul PDM Vlad Plahotniuc a ieşit cu două declaraţii caracterizate de mai multă lume drept absolut populiste.

Dânsul a declarat că PDM a decis să stopeze imediat procesul de optimizare a școlilor. S-a referit liderul PDM şi la Poliția de Patrulare, care nu va mai avea voie să oprească șoferii pentru verificări de rutină. V.Plahotniuc s-a arătat deranjat de faptul că în Republica Moldova astăzi avem 1000 de poliţişti de patrulare în loc de 300 cât ar fi normal.

Liderul PDM nominalizează şi vinovata de închiderea şcolilor – Maia Sandu, ex-ministra Educaţiei. Dar uită să precizeze că o reformă, mai ales într-un asemenea domeniu ca Educaţia, este un produs guvernamental de durată, elaborat, aprobat şi promovat de Guvern şi Parlament. Ministerul doar vine cu propuneri, dar responsabilitatea de a accepta, implementa sau nu aceste propuneri ţine de competenţa Guvernului şi a Parlamentului. Şi democraţii au susţinut în totul procesul de optimizare a şcolilor, pentru că la drept vorbind alternative nici atunci, nici acum nu există. Dacă satele rămân fără copii, pentru ce le trebuie clădiri pustii să le întreţină? Referindu-se la consecinţe, V. Plahotniuc trece cu vederea cauzele procesului de optimizare a instituţiilor de educaţie – exodul masiv al populaţiei peste hotare. Părăsesc masiv Republica Moldova nu numai potenţialii părinţi de mâine, ci şi sute, mii de familii care au copii şi îi iau cu ei. În raioanele Şoldăneşti, Teleneşti ş.a., de exemplu, anual emigrează cu părinţii un număr de copii egal cu efectivul unui gimnaziu cu un corp mediu de elevi. Şi acest proces continuă de mai mulţi ani. Ce au făcut guvernările din ultimele două decenii, inclusiv cea democrată, pentru a stopa acest proces, pentru a întoarce moldovenii acasă? Doar promisiuni goale şi declaraţii sterile în speranţa că cineva va înghiţi nada.

Şi declaraţia preşedintelui PDM privind numărul poliţiştilor de patrulare şi abuzurile acestora face parte din aceeaşi operă. Cine a umflat în asemenea proporţii statele de personal ale Poliţiei? Cine asigură Poliţiei din Republica Moldova un buget anual egal cu bugetele Educaţiei şi Sănătăţii luate împreună? Cine adună mii de poliţişti în jurul edificiilor de stat şi private când doar adie a proteste din partea populaţiei? Cred că cititorul poate găsi singur răspunsuri la aceste întrebări.

“Ei toți nu fac altceva decât să oprească mașini fără motiv pentru așa-zise controale de rutină care devin, în realitate, mijloace de hărțuire a oamenilor și generatoare de corupție”, afirmă omul care coordonează de fapt tot ce ţine de guvernarea ţării. Şi dacă TOŢI agenţii de patrulare doar hărţuiesc lumea şi generează corupţie, de ce-i ţineţi, domnilor guvernanţi, cheltuind sute de milioane de lei scoşi cu sânge din buzunarele găurite ale unor bieţi contribuabili, peste 80 la sută dintre care trăiesc sub pragul sărăciei?

Şi la aceste întrebări răspunsurile, cred, sunt la suprafaţă. Poliţiştii de patrulare oricum nu vor reacţiona la această palmă publică, vorba ceea, ştiu ei de ce. În schimb, ca să nu-şi piardă posturile, vor fi mai disciplinaţi când va veni vorba de executat anumite ordine.

De cealaltă parte, mulţi conducători auto pot lua în serios “grija” Coordonatorului, completând corpul susţinătorilor PDM, inclusiv la viitoarele alegeri. Chiar dacă poliţiştii de patrulare nu-şi vor schimba comportamentul. Căci vorbele la briefinguri sunt una, iar legea, regulamentele şi ordinele superiorilor sunt complet altceva…

Foto simbol adevarul.ro

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker