EvenimenteȘoldănești

Apicultura între pasiune şi afacere

În baza proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, GȚ Paierele Ion din satul Socola, raionul Șoldănești, a beneficiat de  80 de stupi verticali, care îi vor permite apicultorului să-și extindă activitatea prin creșterea numărului de familii de albini, a cantității și calității mierii.

 

Despre aceasta s-a menţionat în cadrul seminarului recent al apicultorilor din raionul Şoldăneşti, desfăşurat în centrul raional în cadrul proiectului Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali pe rama de 3/4, organizat de Direcţia Agricultură şi Alimentaţie (DAA) în comun cu Asociaţia Națională a Apicultorilor din RM (ANARM).

La seminar au participat circa 40 de apicultori, reprezentanţii ai ANSA, Asociației Procesatorilor și Exportatorilor din RM.

Potrivit www.soldanesti.md, Ion Maxim, preşedintele ANARM, a vorbit despre aspectele juridice ale activității de apicultor, dar și despre unele aspecte privind protecția albinelor în perioada tratării ogoarelor, fâșiilor forestiere și a plantațiilor pomicole cu produse de uz fitosanitar.

Șeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Şoldăneşti Andrei Muțuțchi, a vorbit și despre situaţia care s-a creat la moment în sectorul apicol din raion.

Ion Vieru, apicultor profesionist din satul Zaim, raionul Căușeni, şi-a împărtăşit experienţa privitor la metodele de stimulare a familiilor de albini în primăvară, prevenirea bolilor și specificul stupilor pe rama ¾, de asemenea la suportul statului, Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru apicultori. La această temă s-a referit mai detaliat şi reprezentanta proiectului în derulare, Mihaela Negru, iar specialistul DAA Şoldăneşti Maxim Losenco a recomandat apicultorilor să nu ezite și să se adreseze pentru mai multe informații atunci când inițiază o afacere sau când perfectează dosarele pentru subvenții.

Reprezentantul Asociației Procesatorilor și Exportatorilor din RM, Ion Levinti, a pus în discuţie condițiile şi problemele exportării mierii, formării prețului la miere și produse derivate apicole. Totodată el a îndemnat apicultorii să treacă de la apicultura tradițională la cea ecologică.

S-a încheiat seminarul cu examinarea unor chestiuni organizatorice. Astfel a fost fondată asociaţia raională a apicultorilor, președinte al căreia a fost ales Boris Volontir din Glinjeni, iar vicepreședintă – Rodica Boico din oraşul Șoldănești.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker