Politic

Cum Partidul Şor racolează noi membri

În luna mai edițiile on-line au difuzat o adresare obraznică și agramată a primarului de Orhei Ilan Şor, în care acesta se arăta nedumerit de o interpelare a deputatului PL, Roman Boțan, adresată Consiliului Concurenței. Dl Boțan, ca șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, a solicitat informații despre activitatea magazinelor sociale deschise pe teritoriul raionului Orhei, fapt care l-a enervat pe edilul scăpat de sub arest în urma unei decizii judiciare controversate. 

Şor i-a adresat o scrisoare deputatului Boţan, în care se spune: ”Utilizând structurile statului, încercați într-un mod absolut josnic și fricos să distrugeți proiectul social, care se bucură de o popularitate imensă printre pensio-nari și persoanele cu nevoi speciale. De fapt, prin aceste acțiuni, nu faceți altceva decât să încercați să smulgeți din mâinile pensionarilor pâinea de 2 lei și alte produse alimentare la prețuri accesibile. Să vă fie rușine, dle Boțan, pentru acțiunile Dumneavoastră și pentru cruzimea cu care tratați orheienii! Din numele echipei pe care am onoarea să o conduc, vă promitem că reformele sociale direcționate pentru îmbunătățirea vieții pensionarilor și persoanelor nevoiașe vor continua! Şi ultimul! Amintiţi-vă, dle Boțan, indiferent de titlurile şi poziţiile voastre, nu vă voi lăsa pe voi sau pe oricine altcineva să facă rău oamenilor din Orhei!” – termină primarul de Orhei cu ameninţări scrisoarea adresată lui Roman Boțan.

Totodată mass-media cumpărată de edil a transmis în mod triumfalist acum o lună o cifră zguduitoare pentru Orhei, leagănul Renașterii Naționale – 3000 de membri deja înscriși în Partidul Șor din urbe și din satele apropiate. Adică numărul adepților formațiunii respective ar întrece cu mult numărul membrilor tuturor partidelor de dreapta din raionul Orhei!

Ne-am amintit de adresarea lui Șor către Boțan nu întâmplător: angajații și vizitatorii clădirii Consiliului Raional Orhei, de la un timp, sunt martorii unui ritual curios: de două ori pe săptămână, pe strada Eminescu la vale, spre bulevardul Vasile Lupu trec, cu un interval de 5 minute, patru dube marca Mercedes cu remorci închise. Sunt încărcate până la refuz, iar pe caroserii e inscripționat cu roșu ”Partidul Șor”.

”Sunt magazinele sociale ambulante ale lui Șor, se duc în satele noastre. Nu avem ce le face. Dacă încerci să intervii, te strici cu satul. În deosebi pensionarii se adună buluc în jurul lor.  Care are card cumpără orez, hrișcă, ulei la preț mai redus, care încă n-are card, scrie cerere”, mi-a spus un primar.

Ulterior primarii Ion Vlas (comuna Bieşti) și Ilie Vârtosu (Mălăieşti) mi-au explicat cum lucrează aceste  magazine ambulante: scrii o cerere că intri în Partidul Șor și primești un card care-ţi dă posibilitate să procuri produse alimentare la preț redus. Dumnealor au precizat că aceste magazine ambulante au putut fi văzute în Step-Soci, Chiperceni,  Ciocâlteni, Ivancea…

”Am întrebat-o pe o profesoară-pensionară dacă a citit ce era scris pe formularul pe care l-a semnat… Mi-a răspuns că nu avea ochelarii cu dânsa. Mulţi semnează acest formular fără să conștientizeze ce fac”, spunea un primar.

E clar că situația este una anormală, că se trece peste orice regulă de bun simț. L-am contactat pe Roman Boțan, rugându-l să comenteze afacerea lui Şor. Domnia sa ne-a spus că atunci, în mai, încă nu apăruseră dubele-magazine, Șor elibera carduri numai pensionarilor orheieni contra cererilor de aderare  la partidul lui, care a început să se umfle ca pe drojdii.

”I-am explicat cetă-țeanului Șor atunci că pe cetățenii onești, cu demnitate îi pune în gardă utilizarea siglei unui partid în activități comerciale și de caritate. Or, dacă îl doare așa de tare pentru  omul necăjit, inclusiv și în urma tâlhăriilor la cele 3 bănci conduse de dânsul, apoi mai potrivit ar fi fost să vândă pâinea și orezul fără sigla partidului şi fără cereri de intrare în partid. I-am mai amintit dă după publicarea raportului Kroll nu are dreptul moral nici să fie primar la Orhei, nici să facă acțiuni de caritate. Este evident că aceste acţiuni au un singur scop: coruperea alegătorilor. Un politician cinic și abil umilește un oraș, iar acum și un raion întreg. Şi nimeni nu-i dă peste mâini. După adoptarea Legii privind votul mixt, prin aceste afaceri, Șor are toate posibilităţile să ajungă şi deputat. Adică  orice persoană cu bani mulți poate lesne că corupă alegătorul și să ajungă legiuitor”, spunea deputatul.

Vizavi de asaltul Partidului Șor asupra satelor din raionul Orhei dl Boţan ne-a mai spus că a pregătit deja un proiect de lege care în zilele următoare va fi înregistrat pentru examinare în parlament:

”Nu avem încă o lege care ar interzice activități comerciale, de caritate sub siglă de partid. Sper să adune numărul necesar de voturi”, a menţionat deputatul.

Deocamdată însă orheienii continuă să fie martori ai unei acţiuni inedite de corupţie politică care pe zi ce trece îşi lărgeşte aria de influenţă.

Ion Cernei     

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker