EvenimenteRezina

Dezvoltarea durabilă a societăţii şi pilonii ei

La masa rotundă, organizată recent de AO ADR Habitat şi redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, au fost puse în discuţie subiecte importante pentru cetățeni și autoritățile publice locale ce ţin de dezvoltarea durabilă inteligentă, integrată și participativă a societăţii – o responsabilitate de prim rang a fiecărui cetăţean pentru ca viața să trăiască.

Valeriu Rusu, director executiv AO ADR Habitat, a abordat detaliat principiile dezvoltării durabile, accentuând că o dezvoltare durabilă inteligentă poate fi realizată numai în cazul când cetăţenii posedă cunoştinţele şi competenţele respective în soluţionarea problemelor economice, politice şi sociale actuale ale societăţii şi mecanismele de realizare a lor.

Dezvoltarea durabilă participativă este axată pe soluţionarea nevoilor cetățenilor, cu participarea activă a lor şi a autorităţilor de toate nivelurile.

Dl Rusu s-a referit şi la alte subiecte. Potrivit dumnealui, consultările publice ale autorităţilor cu cetăţenii prezintă o posibilitate evidentă de utilizare eficientă a finanţelor publice, evitare a actelor de corupţie, conflictelor de interese.

O guvernare democrată presupune o transparenţă largă a activităţii autorităţilor publice, mai ales în ceea ce priveşte acumularea şi cheltuirea banilor publici,  implicarea multilaterală a cetăţenilor în prioritizarea şi soluţionarea efectivă a problemelor comunităţilor, necesităţi care nicidecum nu se pot înrădăcina în R. Moldova. “De multe ori, a acentuat dl Rusu, autorităţile noastre mimează că se consultă cu cetăţenii doar ca să-şi promoveze propriile planuri, iar lumea se împacă cu aceste formalităţi.

Autorităţile noastre, s-au învăţat să adopte, inclusiv cu participarea societăţii civile, diverse programe, strategii, decizii, care deseori rămân numai pe hârtie, pentru că în realitate guvernanţii se conduc de alte prinicipii şi interese, iar societatea civilă, cetăţenii nu reacţionează în mod critic la asemenea fapte, nu le dau riposta cuvenită”, a menţionat Valeriu Rusu.

Participanții la întrunire – primari, consilieri locali,  activişti civici s-au implicat activ în dezbaterea chestiunilor din agendă,  venid cu diverse constatări, opinii, sugestii privind sporirea rolului cetățeanului în procesele de dezvoltare durabilă, în procesul de monitorizare a utilizării banului public de către APL.

Leonid Nicorici, ex-director general al Lafarge Ciment Moldova SA, de exemplu, s-a referit la modul de implementare a principiilor dezvoltării durabile de către autorităţile din Franța, dar și în cadrul Companiei Lafarge din Rezina.

Primarul comunei Climăuții de Jos, Șoldănești, Sergiu Melnic, s-a referit în special la problemele ce țin de protecţia durabilă a fluviului Nistru. Din cauza atitudinii iresponsabile a autorităţilor, dar şi a locuitorilor din zona riverană, Nistrul degradează evident şi ca cea mai importantă sursă de apă potabilă a republicii, şi ca component climatic a regiunii, şi ca parte indispensabilă a dezvoltării turismului rural din R. Moldova, a remarcat dl Melnic.

Simion Tatarov, primarul de Rezina a vorbit despre importanța audierilor publice pentru dezvoltarea localităților, menționând că este foarte greu să realizezi aceste acţiuni în situaţia când cea mai activă parte a societăţii este afectată de migraţie, iar cei rămaşi – de indiferenţă şi apatie socială, economică şi politică.

Omul de afaceri şi activistul civic Victor Cebotari din or. Rezina, dar şi Valentina Arnăut, consilieră locală și activistă din satul Cuizăuca au venit cu propuneri de a întroduce principiile dezvoltării durabile și participării civice la actul de guvernare în programele de instruire pentru instituțiile de educație, menționând că prin implicarea copiilor se va schimba și atitudinea maturilor față de aceste subiecte foarte importante pentru calitatea vieții la nivel local.

Vorbitorii s-au mai referit și la problemele ce țin de disciplinarea cetățenilor pentru respectarea și implementarea principiilor dezvoltării durabile și implicarea lor în actul de guvernare la nivel local.

Participanții la eveniment și-au asumat responsabilitatea să promoveze principiile Dezvoltării Durabile, pentru că acestea aduc beneficii  tuturor.

Reporter „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker