SocialTelenești

Un proiect moldo-nipon la liceul din Căzăneşti

Gazdele, pedagogi şi elevi, purtând kimono-uri, dar şi primarul de Căzăneşti Vasile Sârbu, într-o poză ca amintire împreună cu oaspeţii japonezi.

Ce au în comun Japonia (a doua mare putere economică a lumii, după SUA) și satul, mai concret școala din Căzănești, raionul Telenești? Ei bine, de 15 ani gimnaziul (din 2017 – Liceul Teoretic Adrian Păunescu) are un prieten mai puțin obișnuit, dar foarte prezent în viața copiilor din Căzănești. Vorba e despre crearea, prin intermediul Asociației Moldo-Nipone pentru Cultură și Civilizație (Japan-Moldova Freindship Association; director – Miki Kutsuzawa; directoare executivă – Raisa Brăduțanu, băștinașă din Căzănești) a unui proiect comun de colaborare. Pe ambele le-am întâlnit la Centrul Educațional frecventat anual de 28 de copii din familii cu o situație materială modestă.

Acești copii beneficiază zilnic de un prânz cald, activități educative în afara orelor de clasă, care presupun şi lecții de studiere elementară a limbii, culturii și civilizației poporului japonez.

Trebuie să menționăm, că vara elevii din Căzăneşti sunt vizitaţi de semenii lor din Japonia, care, la rândul lor, iau lecții elementare de cultură și civilizație românească acolo, în țara lor. Atunci, toți copiii, dar și însoțitorii lor (japonezi și români) câteva zile îmbracă kimono-ul japonez, alte câteva zile – ia românească. Se organizează competiții la trântă sau la lupte tradiționale japoneze, se dansează hora și sârba românească, dar și kobuki – dansul tradițional japonez. Nu lipsesc activitățile de aranjament floral, utilizându-se celebra tehnică japoneză – ikebana.

Căzăneștenii sunt foarte recunoscători băștinașei lor, dna Raisa Brăduțanu și fostului director al gimnaziului, dl Leonid Apostol, care au pus bazele acestei colaborări, evoluând în timp și transformându-se într-o prietenie durabilă. Apropo, Asociația Moldo-Japoneză acordă suport unor elevi din Căzănești chiar și după absolvirea școlii. Bunăoară, în acest moment căzăneșteanca Elena Gandrabur, studentă în România (facultatea de canto) este susținută în continuare cu o bursă oferită de prietenii japonezi.

Mai menționăm, că Asociația este sprijinită de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, iar colaboratoarea ambasadei, Yoko Kawamura, oaspete des la copiii din Căzănești (plecată, în acest moment, în Japonia pentru a-şi oficia căsătoria), dorește să-și petreacă aici, în Căzănești, călătoria de nuntă, mai ales că vorbește foarte bine româna. Or, acest lucru despre multe vorbește.

În cadrul întâlnirii despre care pomeneam la începutul acestor rânduri am avut şi o discuție la o cafea. Cu dna Raisa Brăduțanu. Şi cu cei doi oaspeţi japonezi. Despre Japonia. Despre Moldova lui Ștefan cel Mare (care a fost prezent la discuția noastră, privindu-ne din covorul de pe perete). Despre viitorul Lumii (ei bine, am observat că japonezii sunt foarte organizați și pregătiți pentru orice provocări ale lumii contemporane). Despre Copiii, care mâine vor fi Maturi și responsabili de calitatea Lumii.

Maria Vleju, şefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker