Apropo

Jurnalişti ori propagandişti?

   Unul din evenimentele cele mai curioase ale săptămânii trecute, care a trezit destule discuții în mass-media din R.Moldova a fost întâlnirea lui Traian Băsescu, ex-președinte al României, președintele de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, cu jurnaliștii de limbă rusă. Într-un fel m-a mirat faptul că la întâlnire nu au participat V. Ostalep, V.Demidețki, D.Ciubașenco, L.Pahomova şi că practic nimeni din cei prezenți nu a voit să obțină răspunsuri la mai multe întrebări care-i interesează pe vorbitorii de limbă rusă de la noi: procesele care au avut loc în România de la 1989 încoace ş.a.

Asistenţa formată din oameni maturi, cu multă carte, unii din ei purtători de titluri științifice a fost obsedată de tema unirii R.Moldova cu Moldova de dincolo de Prut și revigorarea Moldovei în granițele de până la 1812. Respectivii ocoleau întrebarea cine şi cum a dezbinat atunci Moldova în două. Cea mai des repetată întrebare însă a fost de genul: ce cauți mata într-o țară străină și soliciţi distrugerea statalității acestei țări?

Întrebarea a răsunat din gura lui Boris Mari-an, apoi a fost repetată de Fiodor Ghelici și de alți câțiva. Alte întrebări, de fapt, nici nu au fost. Să înţelegem că la Chișinău nu sunt jurnaliști de limbă rusă care ar dori să informeze corect, obiectiv auditoriul lor vizavi de procesele politice, economice şi sociale reale din spațiul Nistru – Prut  – Siret – Dunăre? Respectivii sunt, de fapt, purtători fideli ai ideii imperiale privind restabilirea imperiului rus, propagandişti înveteraţi, gata în orice moment să se înțepe cu unioniştii de la noi. Deşi nu cunosc istoria adevărată a acestui pământ, limba, cultura – la fel, ei au în schimb destul venin. Adică nu avem în Basarabia cel puţin câţiva jurnalişti asemeni lui Svanidze, Mlecin, care afirmă sus şi tare, în cunoştinţă de cauză în documentarele lor: „Сталин отобрал у  Румынии Бессарабию…” (Stalin a răpit Basarabia de la România).

  Cel mai mult m-a mirat  Artur Efremov, care l-a rugat pe Băsescu să comenteze cuvintele lui Bismark: român nu este o naționalitate, dar o meserie…Originală abordare a discuției cu un ex-președinte de țară!..

În timpul studenției mele profesorul P. Boico, cel care ne preda ”Istoria Moldovei” atribuia maxima în cauză lui Marx. Din interes am recitit articolele lui Marx și memoriile lui Bismark. Nu zic ba, Bismark, unificatorul Germaniei era gros de obraz, dar nu a pomenit așa ceva. În schimb pe ruși nu i-a cruțat deloc, declarând că un tratat cu rușii nu costă nici cât hârtia pe care a fost scris. Și apoi, nu cred că Bismark i-ar fi atacat pe regele Carol I de Hohenzolern, ori pe Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, frații Brătianu, diplomați buni și intelectuali rafinați.

De Băsescu ce să spun? Un vulpoi bătrân în politică, pentru care conferința de presă de săptămâna trecută a fost un fel de dezmorțire a mușchilor. Păcat că mesajul acestuia n-a ajuns la auditoriul rusolingv.  

Foto simbol realitatea.ro

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker