EvenimenteRezina

O Frunză–i Neam cu Rădăcina

Dna Stela Iftodi în timpul activităţii cu elevii, tinând cont de respectarea cerinţelor de comunicare corectă în limba română la tema În ospeţie

Conform orelor de curs prevăzute de curricula învăţământului primar, doamna profesoară Stela Iftodi a organizat la Limba română o activitate–lecție în cadrul Proiectului O Frunză-i Neam cu Rădăcina”, cu genericul Satul meu în miniatură – file din istoria de ieri și de azi a Ghidulenilor.

Scopul activităţii a fost orientarea copiilor din școală și grădiniță în teritoriul localităţii; cunoștința cu personalităţile notorii care au locuit sau locuiesc în comună; cu activitatea edificiilor principale din sat – de administrare publică, de sănătate, educaţie, cultură, credință, deservire socială, precum și încadrarea micuţilor de la grădiniță în Lumea școlii.

Dna Stela Iftodi, diriginta claselor a II-a și a IV-a, moderatoarea acestei activități, a declarat publicului alcătuit din elevi şi vârstnicii invitaţi: Am decis să desfăşurăm această lecţie mai deosebită ca de obicei nu în interiorul clasei, ci în aer liber, în “Satul nostru în miniatură” – imitaţie pe asfalt, aici conturându–se străzile conform Hărţii topografice a localităţii, oferite de către inginerul cadastral al comunei, dl Grigore Andriuţă şi edificiile–machete confecţionate de elevi”.

A urmat deplasarea copiilor pe “teren”, respectând cu stricteţe regulile de circulaţie. Ei au fost tutelaţi de educatoarea Natalia Melnic, diriginta claselor I-a și a III -aNadejda Cuiban şi de dna Stela Iftodi. Făcând popas la fiecare edificiu–machetă, elevii primesc informații utile, interesante referitor la vechimea instituţiei, activitatea și menirea ei pentru consăteni, satisfacerea necesităţilor sociale, culturale, educative la nivel local.

Desigur, primul popas l–au efectuat la macheta–edificiu de o importanță majoră pentru educaţie – Instituţia Publică Şcoala primară–grădiniță, aici fiind întâmpinaţi de doamna directoare Svetlana Balenschi. Urmează popasuri la Punctul medical – sub sefia dnei Silvia Graur; Primărie, unde sunt întâmpinaţi de contabila–sefă, dna Valentina Bodiul; Biblioteca Publică – întâlniţi de şefa instituţiei, dna Marcica Galamaga; Biserică, ghidaţi de subsemnatul, profesor de istorie şi enoriaş.

Deoarece în afară de machetele edificiilor principale din sat mulți elevi și–au confecţionat și machetele caselor proprii, ei au dorit să relateze că le pasă foarte mult de casa în care s-au născut și cum ar primi ei oaspeţi, cu mare drag, “ca gospodari”, stăpâni ai casei. Elevii Victor Ciubotaru, Adriana Uncu, Andrei Pronenco, Dan Nica, Ion Pânzaru au avut ocazia de a fi gazde primitoare, servindu-şi oaspeţii cu dulciuri. Iar dna Stela Iftodi a urmărit respectarea de către copii a cerinţelor de comunicare corectă la tema În ospeţie.

În continuare elevii clasei a IV-a au oferit celor prezenţi clipe de odihnă cu un mic program de concert în localul imaginar al Căminului de cultură, incluzând versuri despre localitatea de baştină. Am fost onorat să-mi aud poemele Hârtopul, Vatra, Le-genda satului Ghiduleni ş.a. recitate de copii, precum și cântecul Ghiduleni – satul meu iubit.

Iar micuţii de la grădiniță, entuziasmaţi, şi-au exprimat dorința de a păşi (în număr de șapte) în toamnă pragul școlii, căci pentru ei aceasta a fost de fapt o Zi a uşilor deschise.

În final cei prezenţi au apreciat măestria și ingeniozitatea elevilor (ajutaţi de părinţi) la confecţionarea edificiilor-machete ale Bisericii şi Punctului medical (Adriana Uncu); Şcolii primare-grădiniţă (Andrei Pronenco).

Această lecţie neobişnuită şi interesantă s-a încheiat cu melodia din repertoriullui Mihai Ciobanu Casa părintească nu se vinde.


Ion Tudose, istoric, membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei s. Ghiduleni

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close