Evenimente

Pomul vieţii, o dramă mereu actuală pentru societatea noastră

În cadrul proiectului Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova prin promovarea drepturilor femeii în vârstă, graţie AO Speranța din satul Cinișeuți cu susţinerea AO HelpAge International, Teatrul Național Mihai Eminescu a venit pe 3 aprilie la Rezina cu spectacolul Pomul vieţii, după piesa reputatului scriitor Dumitru Matcovschi.

Pomul vieţii este o piesă cutremurătoare despre metehnele şi problemele sociale, economice şi spirituale ale societăţii moldoveneşti, scrisă în 1977 şi pusă în scenă pentru prima dată acum trei decenii în montarea lui Veniamin Apostol, cu Victor Ciutac în rolul principal, la Teatrul Naţional.

În noiembrie 2010, pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu a avut loc a doua premieră a spectacolului, montat deja de regizorul Alexandru Cozub, care a actualizat într-un fel mesajul piesei, lucru apreciat de Dumitru Matcovschi. Drama Pomul vieţii redă povestea tristă a unei familii dintr-un sat din Moldova, actuală şi astăzi. Soţia face abuz de alcool, pentru că nu-şi poate ierta păcatele tinereţii. Soţul, nemulţumit de faptul că singurul fiu a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, îşi varsă amarul, prin violenţă. Comunitatea rurală nu intervine pentru a soluţiona conflictul, ba din contra, se transformă într-un judecător aspru, care până la urmă o determină pe femeie să-şi pună capăt zilelor.

În a. 2011 spectacolul Pomul vieţii s-a învrednicit de premiul UNITEM Cel mai bun spectacol al anului, Alexandru Cozub a luat premiul Pentru cea mai bună lucrare regizorală, iar actriţa Olga Guţu-Cucu – premiul pentru Cel mai bun rol feminin.

Publicul rezinean a rămas frapat de jocul actorilor, răpslătindu-i cu aplauze furtunoase.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker