RezinaSocial

De ce piaţa locurilor de muncă şi numărul şomerilor sunt în scădere…

La întrebările săptămânalului CUVÂNTUL răspunde Ana Negură, şefa Subdiviziunii Teritoriale Ocuparea Forței de Muncă Rezina

– Dnă Negură, ce restructurări s-au produs în ultimul timp în atribuțiile serviciului pentru ocuparea forței de muncă Rezina?

– Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Rezina a trecut în anul 2018 printr-un șir de reorganizări. Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr. 990 din 10 octombrie, instituţia noastră se numeşte Subdiviziunea Teritorială Ocuparea Forței de Muncă Rezina cu statut de Secție şi are 4 angajați – 3 specialiști principali şi 1 șef.

Implementăm servicii și măsuri noi de ocupare în conformitate cu Legea nr. 105 din 14.06.2018 Cu privire la promovarea Ocupării Forței de Muncă și asigurarea de șomaj, care a intrat în vigoare la 11 februarie 2019.

– Cine și cum poate obține statutul de șomer, pentru ce perioadă și de ce plăți poate beneficia?

– Conform prevederilor noii Legi, potențialii beneficiari de serviciile și măsurile SOFM trebuie să cunoască următoarele:

* şomer se consideră persoana aflată în căutarea unui loc de muncă, care întrunește cumulativ următoarele condiții:

are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensionare, cu excepția persoanelor care exercită dreptul la pensie de urmaș și la pensie de dizabilitate, cărora li se recomandă încadrarea în câmpul muncii în baza programului de reabilitare și incluziune socială;

este aptă pentru prestarea unei munci;

nu are un loc de muncă;

nu studiază la o formă de învățământ cu frecvență;

caută activ un loc de muncă în mod individual;

este înregistrată cu statut de șomer la Subdiviziunea Teritorială.

Înregistrarea statutului de șomer se face în baza cererii persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă, de către Subdiviziunea teritorială în a cărei rază această persoană își are domiciliul, sau după caz – reședința. Persoana care nu și-a găsit un loc de muncă în primele 12 luni de la înregistrarea statutului de șomer se consideră șomer de lungă durată și beneficiază de suport pentru identificarea și ocuparea unui loc de muncă conform prezentei legi.

Cetățenii Republicii Moldova care corespund condițiilor stabilite la alin. (1) lit. a) – e) din art. 20 al legii nr. 105/2018 și au domiciliul în localitățile din partea stângă a Nistrului și în mun. Bender pot fi înregistrați cu statut de șomer în cazul adresării la una dintre subdiviziunile teritoriale aflate pe teritoriul efectiv controlat de Republica Moldova.

– Ce trebuie să știe potențialii beneficiari ai serviciilor oferite de SOFM?

– Pentru obținerea statutului de șomer persoanele vor prezenta următoarele acte: buletinul de identitate, actul de studii, certificatul de la primărie precum că nu dispun de teren agricol/gospodărie țărănească.

Persoana înregistrată cu statut de șomer este scoasă din evidență pierzându-și statutul de șomer în cazul că:

-nu întruneşte condițiile stabilite la art. 20 alin.(1);

– a dobândit sau încearcă să obțină statut de șomer sau ajutor de șomaj prin înșelăciune;

– nu s-a prezentat fără motive întemeiate la subdiviziunea teritorială la care este înregistrat mai mult de 60 de zile calendaristice de la data ultimei vizite;

– începe concediul de maternitate;

– există confirmarea că șomerul a plecat peste hotare în scop de muncă;

– a refuzat neîntemeiat două locuri de muncă corespunzătoare, oferite de subdiviziunea teritorială la care este înregistrat;

– a refuzat neîntemeiat să participe la măsurile de promovare a ocupării forței de muncă.

Dacă șomerul nu s-a prezentat la subdiviziunea teritorială mai mult de 60 de zile calendaristice de la ultima vizită este scos din evidență și are dreptul să depună o cerere repetată pentru a i se oferi statutul de șomer doar după expirarea a 6 luni de la data scoaterii din evidență (anterior aveau dreptul să depună cerere repetată după 3 luni).

Referitor la plățile de care beneficiază persoanele cu statut de șomer pot să comunic următoarele:

– ajutorul de șomaj pentru persoanele care au pierdut locul de muncă se calculează din venitul mediu lunar asigurat al persoanei din ultimele 12 luni calendaristice din 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer;

– în cazul cursurilor de formare profesională Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forței de muncă Chișinău achită şomerului bursă, cheltuielile pentru gazdă şi studii;

– șomerii înregistrați la subdiviziunea teritorială sunt asigurați în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală;

– persoanele cu statut de șomer pot beneficia de un ajutor social care este achitat de Direcția Asistență Socială şi Protecția Familiei.

– La moment care este situația în ce privește ocuparea cetățenilor din raionul Rezina în câmpul muncii?

– Piața muncii se caracterizează de ceva timp prin cerere scăzută a locurilor de muncă în mediul rural. La subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă în permanență cca 80% din locurile de muncă vacante sunt în mediul urban. Avem deficit de lucrători în mai multe sectoare. Pe de o parte salariile sunt mici, pe de alta – calificarea pretendenţilor nu corespunde rigorilor. Din aceste cauze deseori cererea nu corespunde cu oferta.

O problemă este şi ponderea înaltă în rândul celor neocupaţi în câmpul muncii a persoanelor necalificare. Cca 60% din șomerii în evidență nu au o profesie. În comparație cu anii precedenți este în creștere numărul persoanelor din mediul rural care nu se pot angaja pentru că nu au pregătirea necesară, dar nici nu prea acceptă să urmeze un curs de calificare, sau persoanele care au îngrijit de copii și s-au reîntors pe piața muncii după un timp mai îndelungat și nu sunt suficient de mobile, de asemenea persoanele cu dizabilități faţă de care angajatorii nu prea sunt motivați să le accepe. Mai greu sunt acceptate de angajatori persoanele în vârstă de peste 50 de ani.

– Cum a evoluat numărul șomerilor din raion în ultimii trei ani, dar și piaţa locurilor de muncă vacante?

– Pe parcursul anului 2018 la Subdiviziunea teritorală de ocupare a Forței de Muncă Rezina au fost înregistrate 626 de locuri de muncă vacante, dintre care 71 % au constituit locurile oferite muncitorilor și 28 % – specialiștilor. În ultimii ani se menține o tendință de scădere a numărului de locuri de muncă vacante. În 2016 au fost înregistrate 937 de locuri vacante; în 2017- 946, iar în 2018 – 626 de locuri vacante.

În acelaşi timp în 2018 au fost înregistrate 615 persoane cu statut de șomer, sau cu 13 % mai puțin ca în perioada respectivă a anului precedent. Pe parcursul ultimilor ani persistă tendința de diminuare a numărului de șomeri: în 2016 – 969 șomeri, în 2017 – 797, în 2018 – 615 șomeri.

Dintre aceştea 62 la sută au avut studii primare/gimnaziale/liceale, 25% – studii secundar-profesionale, iar 11% – studii colegiale/ universitare. Pe parcursul ultimilor ani se atestă o creștere a numărului șomerilor cu studii primare/gimnaziale/liceale și diminuarea numărului celor cu studii colegiale/ universitare.

Conform vârstei, aproape jumătate dintre şomeri sunt de 30-49 ani, 132 – cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani și 177 persoane de 50-65 ani.

– Care sunt cele mai solicitate profesii în raionul Rezina, dar şi salariile propuse pentru aceste locuri?

– Conform ofertelor prezentate de agenții economici, cele mai solicitate sunt locurile de vânzător, electrician, electromontator, bucătar/ajutor de bucătar, cusător (industria ușoară), muncitor auxiliar, femeie de serviciu, asistent medical, hamal, mașinist pentru excavator/buldozer.

Salariile variază de la o profesie şi întreprindere la alta, dar cel minimal este de 2600-3500 lei, cel maximal – 4000-4500 lei. Salarii mult mai modeste decât media pe ţară.

P.S. Potrivit www.monitorulfiscal.md în anul 2018 salariul mediu pe economie în R.Moldova a fost de 6150 lei (302 euro), iar salariul minim garantat în sectorul real a fost stabilit în mărime de 2610 lei.

Astfel, un angajat din R. Moldova a primit în 2018 mai puțin decât unul din Bulgaria, stat situat pe ultimul loc în Uniunea Europeană cu un salariu minim pe economie de 387 euro, lucru care explică într-un fel migraţia în creştere a forţei de muncă, mai ales a celei calificate, peste hotare şi reducerea numărului şomerilor înregistraţi în ţară.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker