Politic

S-au împlinit 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Duminică s-au împlinit 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când protestele împotriva victoriei PCRM la alegerile parlamentare au degenerat în violențe și devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției. După protestul din 7 aprilie printre sutele de persoane care au fost persecutate pentru participarea la proteste s-au numărat şi mai mulţi tineri din raionul Orhei, scrie radioorhei.info.

Tinerii originari din Orhei, Lucaşeuca, Piatra, Jora de Jos, Furceni, la momentul evenimentelor aveau vârstele între 19 şi 23 de ani şi au fost încătuşaţi de colaboratorii de poliţie fiind condamnaţi la zile de arest.Poliţiştii din Orhei s-au remarcat prin faptul că au reţinut pentru participarea la proteste şi două eleve de la Liceul Alecu Russo din oraş ,care aveau atunci 18 ani.

Amintim că un tânăr originar din Bolohan figura printre cele 4 persoane despre care se spunea că au fost omorâte din cauza evenimentelor din aprilie 2009. Oficial însă organele de drept au anunţat că această versiune este valabilă doar în cazul lui Valeriu Boboc.

Deşi reprezentanţii partidelor care au ajuns la putere în urma protestelor din aprilie 2009 au promis să facă lumină în evenimentele de atunci, rezultatele sunt aproape insesizabile, iar persoane care ocupau funcții de conducere în organele de forță de atunci au fost declarant nevinovați, iar după 2016 au fost promovați în funcții înalte.

Artur Reșetnicov, care ocupa funcția de șef al Serviciului de Securitate și Informații –a fost deputat al PD, și este acum judecător la Curtea Constituțională, deși atunci a apărut într-un film în care afirma că evenimentele au fost organizate de serviciile speciale românești.

Ministrul de Interne din 2009, Gheorghe Papuc a fost achitat, iar ulterior a  ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale, care împreună cu Unibank și Banca de Economii au falimentat și sunt menționate în raportul Kroll ca fiind băncile prin care grupul Shor a scos banii din sistemul bancar moldovenesc.

Potrivit Ziarului National, fostul comisar al municipiului Chișinău, Vladimir  Botnar ocupă  funcția de șef al Direcției securitate de la SA „Moldtelecom”.

Amintim că ulterior au fost formate două comisii parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. Una condusă de deputaul comunist Vladimir Ţurcan şi alta de liberal-democratul Vitalei Nagacevschi. Prima comisie s-a întrunit doar o singură dată şi nu a adoptat nicio decizie.

Vitalie Nagacevschi, preşedintele celei de-a doua comisii a fost de părere că politicienii din Alianța pentru Integrare Europeană nu au voință pentru a duce la bun sfârșit investigațiile cu privire la dosarul 7 aprilie 2009. După prezentarea raportului, în 2010, Vitalie Nagacevschi a renunțat la mandatul de deputat și revine în avocatură.

Fostul ministru al Justiției, în perioada septembrie 2009-mai 2011, Alexandru Tănase, susținea pentru www.radiochisinau.md că este puțin probabil să se afle cine a stat în spatele acelor evenimente.

Deciziile legate de 7 aprilie au fost politice, ele se aflau în zona parlamentară. Asemenea evenimente niciodată nu vor avea o calificare univocă din partea societății și puțin probabil să se găsească o dezlegare a misterului cine a organizat evenimentele de la 7 aprilie(..) În data de 8aprilie 2009, când treceam în fața Parlamentului nu am văzut procurori sau anchetatori, am văzut muncitorii de la câteva companii de construcție, care încărcau în camioane tot ce a fost distrus, fără să administreze probe, îmi vine foarte complicat cum ar fi posibil azi să mai găsești, oamenii mai uită, probele se deteriorează, înscrisurile se pierd”, spunea Alexandru Tănase, ex-ministru al Justiţiei, ex-judecător şi preşedinte al Curţii Constituţionale din R.Moldova

 

Reporter”C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker