RezinaȘtiri

Să ne cunoaștem istoria plaiului străbun

În Şcoala Primară Ghiduleni se acordă o deosebită atenție consolidării cunoştinţelor obţinute în cadrul lecţiilor prin activități în afara orelor de clasă, cum ar fi omagierea mamelor (elevii claselor II-IV, dirigintă dna Stela Iftodi), săptămâna limbilor străine Eu sunt un tânăr francofon (desfăşurată de profesoara de limba franceză dna Lidia Tudose) ş.a.

Iar recent, dna Svetlana Balenschi, directoarea acestei instituţii a organizat cu elevii cl. IV (unde predă istoria) festivitatea consacrată aniversării de 101 ani ai Marii Uniri a Basarabiei cu Patria-mamă România.

Dedicat acestui eveniment este și Panoul de fotografii şi informaţii care reflectă străduinţa Sfatului țării de a realiza (în 1918) unificarea neamului.

Emoţionante au fost cuvintele prezentatorilor Pânzaru Ion, Nica Dan, Uncu Adriana și Balenschi Nichita, menite să ajungă la inimioarele colegilor: „Dacă m-ar întreba cineva care este pământul cel mai drag inimii mele, aş răspunde – Moldova. Te visează, te aud, întru a mi te cinoaşte, toți acei care au fost, toți acei ce se vor naște. Căci Patria sunt eu, ești tu. Toate aceste valori patriotice le învăţăm la lecțiile de istorie”.

Elevii au intonat cântece patriotice şi au recitat din versurile lui Grigore Vieru, dar şi ale subsemnatului. Invitat fiind la această festivitate ca profesor de istorie, le-am vorbit copiilor într-un limbaj accesibil vârstei lor despre destinul tragic al acestui Colţ de Glie – Basarabia, rupt de la Vatră de vecinii imperiali lacomi de pământuri străine. Dar și despre consecinţele acestei înstrăinări: degradarea limbii materne, a datinilor străvechi, o viaţă indecentă pe propria glie, ceea ce duce la migraţia basarabenilor pe alte meleaguri.

Astfel, aidoma unor trepte iluminate de bucuria revenirii la Ţară, dar și adumbrite de tristeţea înstrăinării, se conturează imaginar în memoria copiilor secvenţele des-prinse prin recitaluri din poemul Basarabia în trepte (din placheta de versuri O clipă în Veşnicie, autor subsemnatul), în care copiii, strofă cu strofă, urmăresc drama Basarabiei: 16 mai 1812 – Imperiul Rus ocupă ținutul dintre Nistru și Prut (Basarabia). Ne-au frânt Patria străbună cu-n hotar cernit la Prut/ Și de-atunci porni nebună drama ăstui plai durut. Urmează treptele: 27.03.1918 – Unirea cu România; 28.06.1940 – anexarea la URSS; 22.06.1941 – revenirea la România; 20 – 26.08.1944: reanexarea la URSS; 27.08. 1991 – declararea Independenţei Republicii Moldova; 27.03.2018 – Centenarul Marii Uniri. Basarabie… în trepte,/ Cu-nceputu-n Ţara-mamă, / Astăzi cine să le-ndrepte, / Ca-ntre Frați să n-avem Vamă?..

Dar este speranța întrun viitor mai luminos al plaiului reunit: Basarabie… în trepte,/ Doamne, ai readus-o -n Vest: / -Nu lăsa să se repete drama ăstui plai celest!”, recitau elevii din poemul menţionat.

Ion Tudose, profesor, poet, s. Ghiduleni

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker