RezinaȘtiriSTOP FALS

Să învăţăm a ne proteja de falsuri şi manipulare

Credeţi în ceea ce vedeţi la televizor sau citiţi în presă? Dacă vom adresa această întrebare oricui, cei mai mulţi vor răspunde: toţi spun minciuni! Deci, oamenii sunt conștienți de încercările de a fi dezinformați și manipulați în ceea ce aud, citesc, gândesc și, în cele din urmă, acţionează – spre exemplu, votează sau, dimpotrivă, nu ies la vot, cumpără unele mărfuri şi servicii, refuzându-le pe altele, fac o alegere în favoarea sau împotriva unui candidat, medic, pedagog, ţară etc., etc.

Dar încă nu toată lumea îşi dă bine seama că, în societatea contemporană, bătăliile de tot felul – pentru posturi, pentru bani şi privilegii, pentru slavă şi minţile oamenilor, chiar şi războaiele se duc anume cu informaţiile, cu ştirile, cuvintele. Ce să mai vorbim despre internet, unde au apărut chiar portaluri (surse care publică informaţii) cu ştiri sută la sută false, adică scornite de la primul până la ultimul cuvânt, iar lumea le accesează, le răspândeşte, le crede? Iată de ce fiecare dintre noi trebuie să înveţe să deosebească o ştire falsă sau care denaturează realitatea, pentru că acestea reprezintă un pericol pentru democrație, dar şi pentru fiecare persoană în parte.

De acest lucru încep să-şi dea seama tot mai mulţi cetăţeni din Republica moldova or, deja al doilea an Asociaţia Presei Independente (API) desfăşoară campania Stop Fals!

De ce nu se fac legi care să interzică ştirile false şi organe să-i pedepsească pe cei care manipulează? – suntem întrebaţi adesea la întâlnirile cu cetăţenii în cadrul acestei campanii. organe avem – Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Consiliul de Presă. Dar nu fiecare om vrea/poate/ştie cum să le contacteze şi să-şi scoată dreptatea. În schimb fiecare putem învăţa cum să ne protejăm de fals şi manipulare – e nevoie doar de gândire critică.

Cetăţenii din zeci de sate din regiunea Orhei ştiu deja acest lucru de la colaboratorii campaniei Stop Fals!, cu care s-au întâlnit.

Iar pe 1 aprilie, deşi era în miezul unei zile lucrătoare, peste 80 de persoane din oraşul Rezina şi chiar din localităţi îndepărtate au venit la o întâlnire în cadrul Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase Stop Fals!, de data aceasta cu jurnalista Natalia Morari. Publicul a fost activ, interesat, şi-a expus opiniile, a făcut coadă la adresat întrebări şi făcut poze cu vestita şi apreciata ziaristă, astfel încât, dacă n-am fi fost presaţi de timp, Natalia ar fi trebuit să se mai reţină la Rezina pe câteva ore. Oricum, toţi participanţii vor şti acum să detecteze falsul în presă.

Campania va dura până la sfârşitul acestui an, vom ajunge aproape în toate satele, informând populaţia cum să nu cadă pradă manipulării şi să nu le fie frică de cei care tind să le îngrădească dreptul constituţional la informaţia veridică şi corectă. Aşteptaţi-ne în satul Dumneavoastră!

Elena Roman, colaboratoarea campaniei Stop Fals! în raionul Rezina

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker