Economie

Victoria Dănilă, femeia care aduce un plus de valoare în mediul de afaceri din Moldova

Victoria Dănilă este o antreprenoare de 34 de ani din Chișinău, care creează hăinuțe și alte produse adaptate necesităților copiilor născuți prematur, sub brandul Davitex Neo. Fiecare hăinuță este creată cu grijă cu ajutorul medicilor neonatologi și adaptată procedurilor medicale pe care trebuie să le îndure nou-născuții. Victoria a fost participantă a Start-up Academy – o inițiativă a Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (tehnologii informaţionale şi comunicaţii), în parteneriat cu UN Women, care a avut drept scop să identifice, să stimuleze și să multiplice potențialul tinerelor antreprenoare din Moldova, cu o atenție sporită afacerilor în tehnologie. Victoria Dănilă a fost premiată cu 11 medalii de aur la diverse expoziții internaționale pentru invențiile sale.

Când mi-am văzut pentru prima dată fetiţa, care cântărea doar 1800 de grame, și mi-a atins degetul, am simțit că trebuie să lupt pentru ea și să creez ceva frumos pentru toți copiii care se nasc prematur. Ținând-o în brațe, am decis să proiectez hăinuțe pentru acești mici luptători.

Ideea afacerii a pornit de la o necesitate pe piața din Republica Moldova, și anume, lipsa hăinuțelor adaptate pentru copii născuți prematur, în special pentru cei ce se află în incubator, sau care depind de aparatele medicale și au consultații dese din partea personalului medical.

Produsele pentru copiii născuți prematur pe care le avem acum pe piață pot fi incomode atunci când medicul consultă copilul sau dacă nou-născutul este conectat la aparate medicale. Am încercat să proiectez haine ergonomice și accesibile, care sunt croite special pentru ei și adaptate la necesitățile diferitor aparate.

Părinții, sora și fratele m-au susținut mereu, dar din păcate soțul nu m-a încurajat să-mi transform ideea într-o afacere. Am avut parte de momente neplăcute, care mă opreau să merg mai departe. Într-un final, am înțeles că nu trebuie să stai lângă o persoană care nu te susține din punct de vedere moral și profesional.

Am urmat diverse seminare, instruiri, ateliere de lucru, care mi-au oferit posibilitatea să aflu mai multe despre cum se dezvoltă o afacere, despre management, vânzări și alte procese legate de business.

Fiind la Start-up Aca-demy, am început să luc-rez asupra unui emițător care poate fi încorporat în hăinuțele copiilor și care ar putea livra informații vitale despre copil – cum respiră, când respiră, rata pulsului și altele. În mod ideal, acest emițător va transmite informația medicilor direct pe telefon. Acum colaborez cu colegi din domeniul biomedicinii și vreau să testez primul prototip la sfârșitul lunii mai pentru a putea lansa produsul în luna septembrie.

Femeia aduce un plus de valoare în mediul de afaceri, pentru că se axează pe res-ponsabilitate socială. Venitul este important, dar în același timp pentru ea e important și bunăstarea persoanelor cu care lucrează. Pentru o femeie, afacerea este ca un copil. O crește cu grijă și dragoste”.

Victoria Dănilă a participat în cadrul inițiativei Start-up Academy în Moldova, cu sprijinul UN Women Moldova și finanțată de Guvernul Suediei, care are ca scop să încurajeze femeile să devină antreprenoare în tehnologie. Împreună cu alte 200 de femei, ea a fost instruită în mana-gementul afacerilor și a făcut schimb de experiență cu oameni de afaceri de succes, mai cu seamă în domeniul tehnologiilor informaționale. Victoria Dănilă își dorește ca produsele ei să fie accesibile nu doar în Moldova, dar și peste hotare. Astfel, acum planifică să exporte acest tip de hăinuțe pe piața din România, unde în fiecare an se nasc prematur 18 000 de copii. Istoria ei se referă la două Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care promovează munca decentă și angajarea productivă pentru toți – ODD 8 – și asigurarea sănătății și bunăstării pentru toate vârstele – ODD 3.

Sursa: Victoria.Puiu@unwomen.org

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker