PoliticRezina

Cum unii îşi fac interesele…

Au construit parcare numai pentru clienţii magazinului.

În iunie 2017, Consiliul orăşenesc Rezina, printr-o decizie specială a acceptat o donaţie voluntară în sumă de 300 mii lei. Autorul promisiunii, omul de afaceri Ion Covrig, indica şi destinaţia binefacerii – reabilitarea ascensoarelor din blocul 11 din str. 1Mai, or. Rezina.

După aproape doi ani de aşteptare fără rost a sumei juruite, la 15 martie c., Consiliul şi-a abrogat decizia din 23 iunie 2017.

Solicitat să comenteze decizia recentă, Simion Tatarov, primarul comunei Rezina a spus: ”Ion Covrig nu şi-a onorat promisiunea, motivând că se confruntă cu diverse probleme financiare. Între timp lucrările de reabilitare a ascensoarelor începuse şi noi le-am dus la capăt utilizând resurse financiare din bugetul orăşenesc”.

Amintim că istoria acestei donaţii a fost precedată de o epopee controversată care viza modalitatea ilegală de vânzare de către administraţia publică a oraşului Rezina a terenul scuarului din str. 27 August, 15 A firmei Pro Business Grup SRL din Chişinău, reprezentată de Ion Covrig.

De fapt acest teren a fost subiectul câtorva litigii, reflectate în mai multe articole publicate în CUVÂNTUL şi în alte mijloace media (a se vedea anticoruptie.md/ro/investigatii/bani-publici/tranzactii-dubioase-cu-imobile-si-terenuri-publice-la-rezina-care-gauresc-bugetul-local).

Prin 2002, un om de afaceri a intenţionat să construiască aici un magazin agricol. Dar când terenul era deja cumpărat şi urmau să înceapă lucrările de construcţie, locatarii blocurilor adiacente s-au declarat categoric împotrivă, motivând că intenţia n-a fost consultată cu dânşii, aşa cum prevede legea. În jur sunt o mulţime de magazine, dar nici un loc de odihnă şi agrement pentru copii şi adulţi, motivau locatarii. Autorităţile oraşului şi-au recunoscut greşeala şi au găsit altă variantă de amplasare a magazinului.

Planul Urbanistic General al oraşului, elaborat ulterior, prevedea ca pe acest teren să fie amenajat un scuar de odihnă şi agrement pentru locatarii blocurilor din jur. Noii pretendenţi la acest teren (orăşenii vorbeau că acesta era destinat pentru un magazin din seria Linella şi în spatele afacerii stăteau persoane suspuse din administraţia raionului), s-au dovedit mai obraznici. În pofida multiplelor proteste ale locatarilor, majoritatea de guvernare din fostul şi actualul Consiliu orăşenesc au votat mai multe decizii privind înstrăinarea terenului de pe adresa 27 August 15 A, decizii recunoscute drept ilegale de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, Consiliul Concurenţei, Direcţia Teritorială inspectare financiară Bălţi a Inspecţiei Financiare a Ministerului Finanţelor. Şi totuşi, cu o insistenţă de invidiat, majoritatea de guvernare din Consiliu de fiecare dată revenea la temă şi până la urmă terenul totuşi a ajuns în posesia Pro Business Grup SRL, care operativ a şi început lucrările.

În martie 2017 locatarii din cartierul respectiv iarăşi au ieşit la protest. Atunci Ion Covrig, asistat de câţiva consilieri orăşeneşti democraţi, pentru a potoli cumva spiritele, a încredinţat lumea că locuitorii din cartierul respectiv şi oraşul Rezina vor avea doar de câştigat în urma acestui obiect, pentru că proprietarii lui s-au angajat să amenajeze alături o parcare pentru transportul auto, un teren de joacă pentru copii, dar şi să repare două ascensoare în blocul nr.11 cu 9 nivele din preajmă. A fost amenajată doar parcarea pentru automobilele clienţilor magazinului. De terenul de joacă au uitat. Iar ascensoarele au fost reparate cu bani din bugetul oraşului.

Contactat să se expună asupra promisiunilor privind reparaţia ascensoarelor şi amenajarea terenul de joacă, dar şi care sunt relaţiile actuale ale Pro Business Grup SRL cu firma Linella, Ion Covrig s-a arătat cumva mirat de întrebări şi a promis să revină ulterior cu explicaţiile de rigoare. N-a mai revenit şi nici nu ne-a mai răspuns la telefon.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker