Evenimente

Capitala Kazahstanului nu se mai numeşte Astana. Cât va costa schimbarea denumirii?

Parlamentul kazah a aprobat redenumirea capitalei din Astana în Nur-sultan, scrie RIA Novosti. Se întâmplă la scurt timp după ce președintele în exercițiu al țării, Kasym-Jomart Tokayev, a venit cu această inițiativă în onoarea fostului șef al statului, Nursultan Nazarbayev.

Deputații au votat un amendament al Constituției privind redenumirea capitalei în cinstea primul președinte, Nursultan Nazarbayev, care pe 19 martie c. și-a depus mandatul.

Tokayev a mai propus ridicarea unui monument pentru Nazarbayev, dar și redenumirea cu numele fostului președinte a străzilor principale din orașele din regiunile țării.

Nazarbaev a fost președintele Kazahstanului de la căderea Uniunii Sovietice și independența țării din anul 1990. În 2015, el a fost ales pentru al cincilea mandat. În luna iulie, acesta va împlini 79 de ani.

Schimbarea denumirii capitalei este un proces costisitor şi cheltuielile de bază vor fi făcute din bugetul public. După cum scrie Aleksandr Razuvayev, directorul Centrului informativ-analitic Alipari, circa 80 mln de dolari urmează să coste tipărirea noilor acte pentru orăşeni, încă 25 milioane de dolari – confecţionarea noilor tăbliţe şi indicatoare, 5 milioane – confecţionarea unor noi hărţi. În plus, instituţiile de stat vor trebui să fie dotate cu legile şi Constituţia în redacţie nouă – încă vreo 15 milioane de dolari. În total vreo 125 milioane de dolari.

Aceasta este a patra schimbare a numelui localităţii în ultimii 60 de ani.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close