Evenimente

Capitala Kazahstanului nu se mai numeşte Astana. Cât va costa schimbarea denumirii?

Parlamentul kazah a aprobat redenumirea capitalei din Astana în Nur-sultan, scrie RIA Novosti. Se întâmplă la scurt timp după ce președintele în exercițiu al țării, Kasym-Jomart Tokayev, a venit cu această inițiativă în onoarea fostului șef al statului, Nursultan Nazarbayev.

Deputații au votat un amendament al Constituției privind redenumirea capitalei în cinstea primul președinte, Nursultan Nazarbayev, care pe 19 martie c. și-a depus mandatul.

Tokayev a mai propus ridicarea unui monument pentru Nazarbayev, dar și redenumirea cu numele fostului președinte a străzilor principale din orașele din regiunile țării.

Nazarbaev a fost președintele Kazahstanului de la căderea Uniunii Sovietice și independența țării din anul 1990. În 2015, el a fost ales pentru al cincilea mandat. În luna iulie, acesta va împlini 79 de ani.

Schimbarea denumirii capitalei este un proces costisitor şi cheltuielile de bază vor fi făcute din bugetul public. După cum scrie Aleksandr Razuvayev, directorul Centrului informativ-analitic Alipari, circa 80 mln de dolari urmează să coste tipărirea noilor acte pentru orăşeni, încă 25 milioane de dolari – confecţionarea noilor tăbliţe şi indicatoare, 5 milioane – confecţionarea unor noi hărţi. În plus, instituţiile de stat vor trebui să fie dotate cu legile şi Constituţia în redacţie nouă – încă vreo 15 milioane de dolari. În total vreo 125 milioane de dolari.

Aceasta este a patra schimbare a numelui localităţii în ultimii 60 de ani.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker