EvenimenteSocial

Peste 690 de mii de beneficiari vor primi pensii indexate

În contextul modificării formulei de indexare a pensiilor, din 1 aprilie, toate pensiile vor fi indexate cu 5,3%. Dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea medie anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, conform noii formule acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Din 1 aprilie, vor fi indexate pensiile a peste 690 de mii beneficiari. Potrivit hotărârii Guvernului cu privire la indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat, indexarea pensiilor este prevăzută pentru toate pensiile stabilite și recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, pensiile pentru vechime în muncă și pensiile funcționarilor publici. Indexate vor fi și pensiile colaboratorilor vamali, pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne.

Cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă va constitui 1079,33 lei, până la 1 aprilie fiind 1025 lei. Cuantumul pensiei minime de dizabilitate în cazul unei dizabilități severe va fi de 809,50 lei, în cazul unei dizabilități accentuate – 755,53 lei, iar în cazul unei dizabilități medii – 539,67 lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Cheltuielile lunare pentru plata pensiilor în legătură cu indexarea lor au crescut cu 65,9 milioane de lei și constituie 1304,1 milioane de lei lunar.

Totodată, începând cu 1 aprilie, se recalculează și alocațiile sociale de stat pentru mai bine de 59 de mii de beneficiari, și alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru mai bine de 14 beneficiari.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker