EvenimenteTelenești

Un eveniment deosebit dedicat orașului Telenești

La 22 martie c., cu ocazia aniversării a 408 ani de la prima atestare documentară a localităţii Teleneşti şi de Ziua Mondială a Poeziei, Biblioteca Publică Raională Vasile Alecsandri a găzduit lansarea cărţilor Telenuş şi Pasărea Măiastră (un basm în română, rusă și engleză) şi oda istorică în română şi rusă Telenești – un târg de codru și de glorie, autori soţii Noie şi lilia Rotaru. Evenimentul a fost organizat de profesoara de limbă și literatură română de la LT Lucian Blaga din Telenești, Nina Movilă, cu aportul colegilor de breaslă Zinaida Popescu, Veronica Mahnea, Mariana Cemârtan de la Gimnaziul Mihai Eminescu şi elevilor de la aceste instituţii.

Printre invitați au fost Elena Belinschi, doctoră în filologie, conferențiară universitară la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, Maria Vleju de la Direcţia Generală Educaţie Teleneşti, Raisa Pinteac, profesoară de limbă și literatură română la LT Lucian Blaga ş.a.

Pavel Casian, şeful Secţiei raionale Cultură, Tineret şi Sport Teleneşti i-a decernat poetei Lilia Rotaru un semn de gratitudine pentru activitate prodigioasă în promovarea imaginii raionului Telenești.

Şi Biblioteca Publică Raională Vasile Alecsandri i-a oferit autoarei un Certificat de apreciere drept recunoștință pentru lucrarea de elogiere a orașului Telenești, iar lui Noie Rotaru – un Certificat de recunoștință pentru contribuția valoroasă la cercetarea istoriei locale și completarea cu opere documentare și artistice a colecției Bibliotecii Publice Raionale Vasile Alecsandri.

Aurelia Dobjanschi, directoare-adjunctă a BPR Vasile Alecsandri, a făcut o prezentare a operelor diferitor autori dedicate satului-târgului-orașului Telenești, inclusiv a celor șase lucrări semnate de publicistul Noie Rotaru, care, aflându-se în Israel, a comunicat cu participanţii la lansare prin skype.

Activitatea a început cu piesa muzicală Telenești – oraș de vis sau În Parcul Tinereții, interpretată de băștinașul Sergiu Țurcanu. Elevii de la Gimnaziul Mihai Eminescu şi Liceul Lucian Blaga au prezentat în scenă câteva fragmente din basmul Telenuș și Pasărea Măiastră, au dansat și au recitat poeziile Teleneștiul meu cel drag (autoare Zinaida Popescu), Telenești, plai de dor (autor Ilie Cazacu), Orașului meu Telenești! (autor Noie Rotaru) ş.a.

„Când revenea la Telenești, Noie mereu mergea să viziteze salcia și mesteacănul în grădina din spatele blocului vechi, sădite de către părinții săi în cinstea nașterii lui. În prezent, a rămas doar mesteacănul singur, care îl așteaptă pe cel mai devotat copil-prieten să revină cu drag acasă…”, a menţionat soţia sa, Lilia.

Soţii Rotaru au transmis sincere multumiri tuturor, celora care au contribuit la realizarea şi lansarea acestor două cărţi (recenzenţilor, pictorilor, traducătorilor, prezentatorilor, elevilor, interpreţilor, Comitetului Executiv, Bibliotecii Publice Teleneşti, Arhivei din Iaşi şi băştinaşilor.

Olesea Rusu

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker