EvenimenteOrhei

Întâlnire de suflet la Chiperceni

Chiperceneni de pretutindeni au avut un motiv de a se întâlni duminică la baştină şi a marca un eveniment cultural: lansarea monografiei despre istoria baştinii lor, despre viaţa şi activitatea înaintaşilor, dar şi cea a contemporanilor, care trebuie să rămână scrisă pentru urmaşi din veac în veac.

Cartea Satul Chiperceni: file de istorie a văzut lumina tiparului la începutul lunii martie, iar lansarea ei s-a transformat într-o sărbătoare a satului. Grupuri de oaspeţi au urcat în scena casei de cultură, elogiind baştina şi oamenii ei.

Chiril Levință, colonel în rezervă, a ținut să remarce în alocuțiunea sa că vatra strămoșească înseamnă pentru el totul: ”Unde m-ar fi dus destinul, mi-a fost gândul la părinți, pedagogi, săteni. Nu poate omul să trăiască fără baștină, e imaginea în mic a Patriei, fără care omul este nenorocit”.

Mihail Tihon, veteran MAI, care 20 de ani a fost șeful Poliției Rutiere din raionul Orhei, a apreciat apariția noii cărți: ”Mult am așteptat această carte, care ne reprezintă alături de alte localități mari din țară, fiindcă avem o istorie nu mai puțin interesantă decât a Orheiului. Sperăm că vom avea și o altă ediție, fiindcă mai există atâtea destine despre care s-ar cuveni de povestit”.

Igor Veveriţă, coautor, Ana Levinţă, ex-şefă a Direcţiei de Învăţământ Orhei, Zinaida Mihalache-Buiuc, profesoară-pensionară (rândul întâi, de la dreapta)

Cu deosebită căldură audiența a ascultat povestea emotivă a dnei Zinaida Mihalache-Buiuc în vârstă de 93 de ani, unica învățătoare cu școală românească acum în viaţă. Până în 1944 ea și-a făcut studiile la Școala Normală din Chișinău, iar după ocuparea Basarabiei de către URSS a lucrat mulți ani, chiar și după pensionare, predând limba franceză la școala din sat, fiindcă studiile care le-a trecut în acea școală românească i-au permis calificarea de rigoare.

Am spus elevilor mei, vă spus și dumneavoastră: numai educația este unica noastră soluție pentru propășirea națiunii”, a remarcat dna Mihalache-Buiuc.

În fața celor prezenți au mai luat cuvântul Nicolae Boșcăneanu, colonel în rezervă, Mihai Gavriliuc, profesor, doctor habilitat în medicină, apreciat neurolog, Alexei Ionașcu, medic-stomatolog, Ion Midrigan, de asemenea medic, cavaler al Ordinului Republicii și alții.

A moderat întâlnirea Ștepanida Țugui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale Alexandru Donici, originară din Chiperceni. Ion Voloșciuc, primarul de Chiperceni, ne-a relatat că lansarea cărții a avut un impact deosebit asupra comunității:

Important e că somitățile care-și trag originea de la Chiperceni nu-și iută rădăcinile. Suntem de fapt aceiași consăteni, pur şi simplu unii își duc traiul în afara localităţii, dar trăiesc cu gândul la baștină. În ce privește cartea – nu suntem, cred, la ultima ediție. Echipa de autori m-a informat că activitatea de cercetare a istoriei satului va continua”, a remarcat dl Voloșciuc.

Monografia Satul Chiperceni: file de istorie a ieșit de sub tipar sub îngrijirea lui Igor Veveriță, profesor de istorie la gimnaziul Chiperceni, Vasile Cocarcea, istoric, muzeograf, Andrei Calcea și Valeria Florea–Dascăl, jurnaliști.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker