SocialȘoldănești

Mamă şi tată pentru cinci nepoţi

O femeie din cătunul Cuşelăuca, parte a comunei Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti s-a pomenit la un moment și bunică, și mamă, și tată pentru cinci copii. Cel mai mare – de șapte ani, cel mai mic – de patru. Cu o sursă de existență simbolică, femeia face tot ce îi stă în puteri să-și crească nepoții. 

Mai întâi subiectul a fost mediatizat de jurnaltv.md. Jurnaliştii din capitală povestesc istoria acestor suflete: „Într-o căsuță mică de la marginea cătunului Cușelăuca, locuiesc șase suflete. Toţi se înghesuie într-o singură cameră. Trei surori și fratele dorm într-un pat, iar în altul – mezina Ionela și bunica.

Tamara Mija are 60 de ani, dar povara pe care o duce în ultima perioadă și-a pus amprenta. Crește singură cinci copii cu o pensie de 816 lei pe lună și indemnizațiile pentru fie-care dintre ei. Mai toți banii se duc pe mâncare. Produsele sunt prea scumpe, dar femeia nu are încotro. Zice că nu ar suporta o clipă să-i vadă pe cei cinci flămânzi. Dar cea mai mare durere o simte atunci, când se uită la două nepoțele, cu sănătatea afectată.

Părinții copiilor sunt vii. Dar demult nu au dat cu piciorul prin sat.

Chiar de îi este greu, femeii nu-i trece prin cap să-i dea pe nepoți la o casă de copii.

Pentru grijă, copiii o răsplătesc cum pot. Se străduie să învețe bine la școală, îi dau o mână de ajutor, când este nevoie. Ei îşi găsesc fericirea în lucruri mărunte…

Au nevoie de multe, dar cel mai mult visează la încălțăminte și haine.

Un om bun, stabilit cu traiul în străinătate, a auzit de drama copiilor din Cușelăuca și este gata să cumpere o casă mai încăpătoare. Bărbatul a transmis un mesaj către alți cetățeni, îndemnându-i să fie generoși.

Valeriu Gutei, moldo-vean stabilit cu traiul în străinătate, a menţionat: “Să punem, câte oleacă, dacă cineva este gata să pună, să facem o plită. Să facem o toaletă. Să le facem unde pot să facă mâncare, o bucătărie. Pentru așa familie și un sac de cartofi îmi pare că tot e mult”.

Toți cei care ar putea să-i ajute pe copiii din Cușelăuca, o pot suna pe Tamara Mija la numărul de telefon – 060 631 337”, concretiza contact@jur-naltv.md

Ştirea nu i-a lăsat indiferenți pe locuitorii comunei Cotiujenii Mari.Primii au reacţionat elevii clasei a XII-a de la Liceul Teoretic din localitate, sub conducerea dirigintei Cristina Popa. Ei au mers la copiii din Cușelăuca și le-au oferit jucării, încălțăminte, îmbrăcăminte, dulciuri, alimente. E un gest cât se poate de frumos și generos.

Cristina Popa, profesoară de biologie a remarcat pentru CUVÂNTUL: “În clasa a XII-a a fost întrodus un curs nou – Dezvoltarea personalității. Studiind tema Voluntariat. Surse de dezvoltare a personalității, m-am străduit să cultiv la elevi dragostea față de aproapele și am izbutit deja să implementăm în practică diverse modalități de voluntariat. Elevii au identificat familiile social vulnerabile, persoanele care au nevoie de susţinere și am adunat materialele necesare ce țin de acordarea ajutorului. Într-o marți seara am privit la Jur-nal TV reportajul Mamă și tată pentru 5 nepoți. A doua zi, împreună cu elevii am hotărât: mergem în vizită la familia Mija. Cei cinci copilași, cuminciori și drăgălași, dar și bunica lor, au rămas surprinși de vizita noastră… Elevii mei au fost atât de fericiți de bucuria pe care le-au oferit-o semenilor lor!”

M-am întâlnit cu elevii dnei Popa. Le-am mulțumit pentru actul de caritate. Am încercat să aflu numele lor, ca să-i pomenesc în acest articol. N-au dorit. Mi-au răspuns: noi suntem un colectiv integru.

Solicitată să se refere la situaţia familiei Mija, Mariana Roga, asistentă socială în Cotiujenii Mari ne-a spus: „Familia Mija de mai mulți ani se află la  evidență. Soarta copilașilor ne este cunoscută și facem tot posibilul pentru a-i ajuta. Primăria le acordă un ajutor social de 2853 de lei lunar și indemnizații pentru încălzire în sumă de 350 de lei pentru sezonul rece”.

Natalia Jovmir, secretara Consiliului local Cotiujenii Mari a adăugat: „Avem la evidență zeci de familii social vulnerabile, cărora le acordăm suport material și financiar. Regulat, la ședințele Consiliului comunal sunt abordate chestiuni privind suportul financiar. Da, sunt multe persoane în etate, bolnavi pe care îi ajutăm, dar nepoții doamnei Mija au și părinți… Cum pot să-și permită să lase 5 copii mici în seama bunicii în etate şi să plece în străinătate? Au ei oare suflet dacă nu-și văd copiii de ani de zile? Să dai viață la 5 copilași pentru a-i lăsa în grija cuiva!?”

Liuba Veneru, învățătoarea lui Vladimir, nepotul cel mai mare al dnei Mija, ne-a relatat: „Băiatul e strădiutor, cuminte, e apreciat în clasă. Dar sărăcia din familie îşi lasă amprentele sale. La început de an, copiii au primit din partea Primăriei rechizite școlare în sumă de câte 100 de lei, dare ele deja au fost utilizate. La fiecare obiect elevii au nevoie și de caiete speciale, alte rechizi-te. Eu deseori mai cumpăr câte ceva pentru Vladimir din banii mei. Mama băiatului ar putea să mai trimită ceva bani pentru copii, să nu se bizuie doar pe ajutorul statului. Când vine acasă, o văd prin sat tare chitită și gătită”.

În procesul pregătirii acestui articol am stabilit că Valeriu Gutei, persoana din diasporă, şi-a îndepli-nit promisiunea: a procurat o casă pentru cei 5 copilași în Cotiujenii Mari, în centrul satului. Mai e nevoie de nişte finanțe pentru amenajarea bucătăriei, dormitoarelor, instalarea încălzirii. Sunt convins că şi alţi oameni vor veni în ajutorul acestor copilași…

La sfârşitul săptămânii trecute şi o echipă de oameni cu sufletul mare din Rezina, dar şi o familie din Şoldăneşti au vizitat această familie, aducându-le ajutoare: detergenţi, produse alimentare, haine, jucării, rechizite şcolare, ceva bani…

Povestea familiei Mija din cătunul Cușelăuca e tristă și dureroasă. De fapt, asemenea “povești” în Republica Moldova sunt mii și mii. De ce am ajuns în situaţia asta? Cine şi cum ar putea şi ar trebui să soluţioneze această problemă NAŢIONALĂ? În opinia mea, soluţia trebuie s-o găsească guvernarea….

 

Ion Ghilașcu, președintele organizaţiei obşteşti Plai Natal, comuna Cotiujenii Mari

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker