Evenimente

Cum Blocul ACUM doreşte să scoată ţara din captivitate

Lidera PAS Maia Sandu, propusă pentru funcţia de prim-ministră. Foto unimedia

 

În cadrul unei conferințe de presă, Blocul ACUM a anunţat că o înaintează pe lidera PAS, Maia Sandu la funcția de prim-ministră a Republicii Moldova, iar pe Andrei Năstase – la cea de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

În acest context, potrivit unimedia.info, Maia Sandu a remarcat: „Avem curajul în aceste condiții să ne asumăm responsabilitatea pentru Guvernare, pentru un guvern minoritar. Starea de lucruri în Republica Moldova continuă să fie critică. Republica Moldova este izolată pe plan internațional. Frica, șantajul, coruperea sunt instrumentele politice folosite de fosta guvernare în timpul alegerilor, dar și după acestea  Avem nevoie de o guvernare responsabilă, formată în mod transparent, capabilă să evite alunecarea țării în dictatură”, a spus lidera Partidului Demnitate şi Adevăr Maia Sandu.

În acest sens, fracțiunile Platforma DA și PAS au semnat acordul de constituire a Blocului Politic ACUM Platforma DA și PAS în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, iar cele două formațiuni semnatare au anunțat participarea împreună la alegerile locale generale din 2019 în cadrul blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS.

Cele două fracțiuni, din care fac parte și deputații neafiliați aleși pe listele blocului ACUM, au convenit asupra unui mecanism comun de luare a deciziilor în cadrul Blocului Politic ACUM.

Asumându-şi guvernarea ţării, Blocul politic ACUM Platforma DA și PAS propune adoptarea și implementarea următorului pachet de inițiative legislative pentru dezoligarhizarea țării:

  • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind adoptarea Declarației cu privire la caracterul capturat al statului Republica Moldova.
  • Aprobarea amendamentelor la Legea procuraturii, demiterea actualului procuror general subordonat intereselor oligarhice și numirea în această funcție a unui procuror independent, de preferință european.
  • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind eliberarea lui Vasile Botnari din funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate în legătură cu exprimarea neîncrederii de către Parlament potrivit art.13 alin.(1) lit.e) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
  • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind revocarea lui Bogdan Zumbreanu din funcția de director al Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu necorespunderea cu cerinţele legale de numire în funcţie (lipsa reputației ireproșabile) și temeiul art. 8 alin. (9) din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie.
  • Modificarea Codului electoral și demiterea prin Hotărâri ale Parlamentului a membrilor Comisiei Electorale Centrale.
  • Modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Eliberarea din funcție a președintelui CSJ.
  • Modificarea Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate și revocarea președintelui ANI.
  • Modificarea Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, revocarea din funcție a guvernatorului BNM și numirea prin concurs a unui nou guvernator.
  • Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative (anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional).
  • Adoptarea de către Parlament a hotărârilor ce vizează crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

* anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat);

* consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;

* investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către Banca Naţională a Moldovei a raportului Kroll.

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close