Economie

Între 2000 și 2018, valoarea exporturilor spre UE a crescut de la $165,3 mln la $1,86 mlrd

Succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE, se arată într-o analiză a lui Alexandru Fala, economist la centrul Expert-Grup. Totodată el susţine că în acest sens este importantă accelerarea implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE, transmite mold-street.com.

“Mai bine de un deceniu cea mai mare parte a exporturilor moldovenești este orientată spre piața UE. Astfel, dinamica economică din UE a devenit un factor fundamental ce influențează evoluția exportului de mărfuri și servicii din Moldova. De asemenea, livrările de produse spre UE au constituit un stabilizator pentru exporturile moldovenești și au contribuit la neutralizarea șocurilor negative provenite de pe alte piețe”, se arată în analiză.

Potrivit lui, între 2000 și 2018, valoarea exporturilor spre UE a crescut de la 165,3 milioane de dolari la 1,86 miliarde de dolari.

Din 2006 piața europeană reprezintă principala destinație pentru produsele din Republica Moldova, iar după crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului spre UE este în creștere și s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018.

În acelaşi timp exportul spre CSI a fost afectat negativ de măsurile prohibitive impuse de Federația Rusă în 2006 și 2013 (interdicțiile pentru exportul de vinuri), și, apoi, în 2014 (introducerea tarifelor vamale și interzicerea exportului fructelor și produselor din carne), precum și de recesiunea economică din Ucraina (dintre anii 2013-2015) și Belarus (în 2015 și 2016).

“Cererea din partea UE a reprezentat un stabilizator pentru exportul moldovenesc, în contextul șocurilor negative din alte surse”, afirmă Alexandru Fala.

În concluzie, expertul susţine că succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE.

“Peste jumătate din performanța exporturilor depinde de dinamica economică din UE, care, la rândul său, generează un șir de efecte indirecte: stimularea investițiilor, majorarea salariilor, creșterea ocupării. Această constatare reiterează importanța strategică a implementării plenare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în vederea valorificării oportunităților Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE”, consideră economistul.

sursa: mold-street.com

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close