Investigații

Un fost şef al Poliţiei criminale plătit de bancherul negru

În numărul trecut am publicat primul material din această serie, întitulat Troika din Moldova. Amintim că Troika Laundromat este una dintre cele mai mari scurgeri de documente bancare. Cuprinde peste 1,3 milioane de tranzacții de la 233 de mii de companii și indivizi, în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro. Datele reprezintă o compilație de documente ce provin din mai multe surse și au fost obținute de OCCRP și portalul lituanian 15min.lt.

Documentele au fost furnizate unui număr de 23 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnaliștilor RISE Moldova.

Documentele din Troika Laundromat dezvăluie relația neștiută dintre un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova cu bancherul rus Gherman Gorbuntsov, supus unei tentative de asasinat la Londra în 2012. Pe cei doi îi leagă o listă cu 85 de posesori de carduri conectată la o firmă offshore din Insulele Virgine Britanice care avea conturi la banca lituaniană AB Bankas Snoras, închisă de autorități din cauza datoriilor.

Nicktown Ventures Inc. a fost înregistrată în 2002 în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice, un arhipelag preferat de oligarhii care vor să se ascundă în spatele unor persoane interpuse și fabrici creatoare de firme opace.

Primele informații despre oamenii conectați de această firmă au apărut în scurgerea de date #OffshoreLeaks, un proiect global de investigație coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists.

Potrivit bazei de date offshoreleaks, Nicktown Ventures Inc. este administrată de cetățeanca britanică Tracy Anita Conroy, iar la fondatori este trecut un cetățean cu reședința în Federația Rusă – Roman Jazikov. Din informațiile publice nu este clar dacă Jazikov este un beneficiar real sau o persoană interpusă.

Datele din scurgerea recentă Troika Laundromat – conțin extrasele de cont ale Nicktown Ventures de la banca din Lituania – AB Bankas Snoras. În tranzacțiile bancare ale acestei companii apare, în peste o sută de operațiuni, și Gherman Gorbuntsov, supranumit “bancherul negru” și soția sa, Larisa.

Una dintre plățile tipice făcute de Nicktown pe contul lui Gorbuntsov a fost înregistrată pe 16 aprilie 2007. Atunci compania offshore i-a transferat 65.000 de euro. Transferul s-a făcut de la distanță prin aplicația Internet Banking a băncii lituaniene, iar la destinația plății apare mențiunea „plata pentru consultație juridică”.

Nicktown a făcut mai multe transferuri pe conturile lui Gorbuntsov deținute la banca elvețiană Rothschild Bank, în Lituania la AB Bankas Snoras, în Letonia la Latvijas Krājbanka și în Moldova la Universalbank.

Banii au mers și pe conturile de card ale lui Gherman și Larisa Gorbuntsova de la Bankas Snoras. De exemplu, pe 2 iunie 2009, Nicktown Ventures Inc. a alimentat cardul Larisei Gorbuntsova cu 4.718 dolari, iar pe cel al lui Gherman Gorbuntsov cu peste două sute de euro.

Contactat de un reporter RISE Moldova, Gherman Gorbuntsov a negat că ar avea vreo conexiune cu offshore-ul din Insulele Virgine Britanice: „Scuzați, dar eu pentru prima dată aud de această companie…”.

Printre extrasele de cont ale companiei Nicktown Ventures Inc. apare și o listă cu 85 de persoane. Documentul are denumirea – cardholders (deținători de carduri – n.r.). Pentru fiecare persoană este indicat numele, țara de origine, data nașterii, dar și alte informații de identificare.

Cardurile companiei Nicktown au fost utilizate în mai multe țări, printre care în Rusia, Letonia și Moldova. În perioada 28 iulie 2007 – 12 aprilie 2008, la Chișinău au fost înregistrate 66 de operațiuni cu cardul.

Beneficiarii au plătit cu cărțile de credit în cafenele, restaurante scumpe, hoteluri de lux, plăți la Duty Free VIP, au procurat bilete de avion, iar de câteva ori au extras și bani de la bancomatele din Chișinău.

Primul pe lista „cardholders” apare Gherman Gorbuntsov. Acesta a controlat banca de la Chișinău – Universalbank, în perioada 2008-2011. Practic la un an după ce pierduse banca sub pretextul unor datorii mai vechi, Gorbuntsov s-a trezit sub ușă, la Londra, cu killerul moldovean Vitalie Proca, care a reușit să-și descarce pistolul în corpul lui, însă bancherul a rămas în viață.

Gherman Gorbuntsov: Eu am avut card bancar personal la banca mea, dar nicio legătură cu asemenea companii nu am avut niciodată în viață.

(mai numără: Larisa Gorbuntsova, Diana Motologa – fostă membră în Consiliul de administrare de la Universalbank, dar apare și numele colonelului Gheorghe Tretiacov, fostul șef al Poliției Criminale (instituție reorganizată în Inspectoratul Național de Investigații – n.r.).

Gheorghe Tretiacov: În 2007 am fost șeful securității la Universalbank. De la Moscova mi-a eliberat un card. Mai degrabă cred că este acel card. Salariul îmi venea pe card. Moscova mi l-a eliberat că eu eram angajat la Universalbank și, după cum știți, Universalbank era a unor cetățeni de la Moscova.

Reporter: Firma Nicktown vă este cunoscută?

Tretiacov: Nu cunosc. Eu de la Moscova am primit cardul. În țările baltice nu am fost niciodată.

Reporter: Ce ați făcut cu cardul?

Tretiacov: Mai degrabă că l-am aruncat…

Reporter: În lista noastră de carduri apare și Gorbuntsov.

Tretiacov: Pe Gorbuntsov îl cunosc. El era directorul nostru.

Reporter: Cât timp ați lucrat la Universalbank?

Tretiacov: Am lucrat în poliție până în 2007. M-am pensionat. M-am angajat la bancă și am lucrat vreo 3 luni. După aceea banca a început să aibă probleme și eu m-am eliberat. În 2010 m-am angajat din nou în Ministerul de Interne.

În prezent, colonelul Tretiacov este pensionar, iar la începutul acestui an președintele Igor Dodon i-a oferit Ordinul de stat Credinţă Patriei clasa I, în calitate de membru al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova.

Anterior, Tretiacov a nimerit într-un scandal public după ce cooperase ilegal cu miliția transnistreană. Mai exact, în 2012, mai multe organizaţii nonguvernamentale și-au exprimat nemulțumirea după ce colonelul de poliție a furnizat miliției de la Tiraspol datele personale ale familiei unui om de afaceri, arestat ilegal de regimul de la Tiraspol.

Pe acest caz, omul de afaceri s-a plâns în instanță, iar judecătorii de la Chișinău au decis că autoritățile i-au încălcat dreptul la protecția datelor cu caracter personal prin divulgarea ilegală a acestora către structurile ilegale de la Tiraspol. În final, Ministerul de Interne a fost obligat să-i plătească omului de afaceri despăgubiri morale în sumă de 32 de mii de lei.

La acest subiect, Gheorghe Tretiacov a evitat să discute cu noi: „Nu vreau să-mi aduc aminte”.

Mai multe vedeţi pe www.rise.md

Iurie SANDUȚA

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker