OrheiPolitic

Primăria Orhei, obligată irevocabil să ofere Radio Orhei informații de interes public

Curtea Supremă de Justiție a menținut câștigul de cauză de la Judecătoria Orhei și Curtea de Apel Chișinău a postului Radio Orhei în cauza contra Primăriei Orhei privind refuzul acesteia de a furniza informația de interes public solicitată.

 

În fapt, la data de 10 aprilie 2017, Radio Orhei, conducându-se de prevederile legislației în materie de acces la informație, a solicitat de la Primăria Orhei să ofere următoarele informații de interes public: copiile proceselor-verbale de selectare a companiei Borintex SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei, în baza contractului de achiziţii din 28 martie 2016 în sumă de 809 mii 445,58 lei, şi a lucrărilor de deservire şi întreţinere a spaţiilor verzi în oraşul Orhei în anul 2017, în baza contractului din 28 februarie 2017 în sumă de 1 milion 498 mii 200,06 lei; volumele lucrărilor executate de Borintex SRL în anul 2016 şi în anul  2017.

Ulterior, la data de 12 iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei să ofere și alte informații. În particular Radio Orhei a solicitat copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri, pentru următoarele obiecte de achiziţii: anul 2016 – Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei; anul 2017 – Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial. Curtea Supremă de Justiție menționează că informația solicitată de SRL Media Sfera (radio Orhei) nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial, precum eronat a indicat Primăria oraşului Orhei.

Prin urmare, Primăria oraşului Orhei, abuziv și neîntemeiat a refuzat să prezinte informația solicită de SRL Media Sfera prin cererile depuse, iar Judecătoria Orhei corect a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și întemeiat a obligat Primăria or. Orhei să prezinte SRL Media Sfera informațiile solicitate.

Reprezentant al Radio Orhei/Media Sfera SRL/  în instanță a fost avocatul Vitalie Zama, membru al Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului.

Sursa: radioorhei.info

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker