Apropo

Coaliţiile parlamentare ca instrument de degradare a încrederii electoratului

După validarea noii componenţe a Parlamentului, mass-media şi reţelele sociale nu-şi dau rând la analize, comentarii, presupuneri şi recomandări vizavi de viitoarea guvernare. Judecând după poşta redacţiei CUVÂNTUL, dezbaterile de pe pagina de Facebook a grupului Rezina în pericol ş.a., această problemă îi preocupă mult şi pe rezineni.

Mai mulţi cititori ai ziarului şi internauţi (Serghei Lis, Victoria Cojocari, Victor Olegovici, Vladimir Borzin ş.a.) sunt de părere că Blocul ACUM neapărat trebuie să ajungă la guvernare şi acest lucru îl poate obţine numai formând o coaliţie cu fracţiunea PSRM. În caz contrar ACUM îşi va dezamăgi electoratul pentru că nu-şi va putea realiza promisiunile. (Respectivii nu spun nimic despre posibilităţile reale ale ACUM în cazul unor coaliţii cu PSRM sau PDM).

Alţii sunt de părere că decizia privind viitoarea coaliţie de guvernare – PDM-PSRM, a fost formată încă acum doi ani, când Igor Dodon, cu ajutorul PDM, a ajuns preşedinte de ţară, iar acum socialiştii pur şi simplu sunt osândiţi să întoarcă democraţilor datoria. Toate declaraţiile şi scrisorile PDM şi PSRM faţă de ACUM, „argumentele” lor de ordin geopolitic şi social, „grija” faţă de soarta şi viitorul ţării şi a poporului nu sunt altceva decât nişte metode de tatonare a poziţiei şi voinţei acum-iştilor, de a arunca praf în ochii alegătorilor, dar şi a-şi motiva cumva deciziile ulterioare, ştiind foarte bine că poziţiile lor şi ale Blocului ACUM sunt diametral opuse.

Eu personal cred că în actualul format al Parlamentului orice coaliţie este nocivă atât pentru ACUM, cât şi pentru PSRM. Pentru că această metodă de guvernare în Republica Moldova a fost compromisă din 2009, când alianţa PLDM, PDM, PL şi-a concentrat eforturile nu la soluţionarea problemelor ţării, ci la realizarea propriilor interese. Această practică poate fi depăşită numai renunţând un timp la ea, până când societatea va deveni capabilă să delegheze la guvernare nişte formaţiuni sănătoase şi să instituie asupra lor un control eficient.

În cadrul recentei campanii electorale alegătorii, dar şi o mare parte din concurenţi au recunoscut că problema nr.1 a Republicii Moldova este dezoligarhizarea ei, eliberarea Legislativului, Exe-cutivului, Justiţiei şi Mass-media de sub controlul unui grup de persoane, care au capturat statul. Nicio coaliţie între formaţiunile care au ajuns în urma alegerilor din 24 februarie la guvernare nu va fi capabilă să soluţioneze eficient această problemă. Pentru că angajamentele electorale ale acestor formaţiuni diferă mult. Da, PSRM şi însuşi liderul lor, (acum neformal) Igor Dodon şi-au declarat de mai multe ori gătinţa de a întoarce miliardul, a scoate ţara din captura lui V.Plahotnic & K etc., dar permanent, la nevoie, au fost alături de PDM, ajutându-l să-şi facă interesele. Posibil că o parte din deputaţii socialişti, dar şi dintre cei democraţi au alte poziţii, dar politica oficială a formaţiunilor respective nu le permite să le demonstreze. În situaţia actuală adresarea ACUM către toţi deputaţii cărora cu adevărat „le pasă de ţară” să voteze pachetul de legi şi acte legislative „menite să distrugă statul oligarhic”, adică să anuleze sistemul electoral mixt, să permită desfăşurarea unei anchete efective cu privire la furtul miliardului, a operaţiunilor de spălare a banilor, amnistiei capitalului şi tragerea la răspundere a autorilor acestor infracţiuni etc. ar putea avea efectul unei hârtii de turnesol, care ar arăta faţa lor adevărată.

Eu sunt în totul de acord cu respondenţii Andrei Guşilă, Liuba Stavinschi, Serghei Bargan, Vasile Iaz că orice abatere a Blocului ACUM de la angajamentele asumate (iar o coaliţie cu PSRM sau PDM iminent presupune renunţarea la o parte dintre acestea şi cooptarea unor sarcini asumate de parteneri în schimbul unor funcţii, favoruri, beneficii), va conduce la compromiterea formaţiunii în ochii electoratului şi degradarea ei la fel cum s-a întâmplat cu PLDM, Pl, alte formaţiuni politice de la noi.

Apărându-şi cu fermitate poziţiile, demonstrând prin fapte fidelitate principiilor şi angajamentelor sale faţă de societate, Blocul ACUM are şanse să convingă o parte tot mai mare din electorat că şi Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat democratic, o ţară de succes. Desigur, această sarcină va deveni posibilă numai obţinând încrederea electoratului, care, se pare, începe să se trezească, să analizeze şi să facă concluziile de rigoare.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker