Politic

SUA, îngrijorată de încălcările drepturilor omului în R. Moldova

Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport privind drepturile omului în Republica Moldova. Raportul a fost prezentat de către șeful Departamentului de Stat, Mike Pompeo. În secțiunea despre Republica Moldova sunt evidenţiate cele mai grave probleme, cu care se confruntă acest stat la capitolul respectării drepturilor omului: practicarea în continuare a torturii, arestările arbitrare, condiţii neconforme de detenţie – mai ales în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – dar şi imixtiuni în viaţa privată şi expulzarea persoanelor solicitante de azil politic, aici făcându-se referire la expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova. În privinţa torturii, raportul scoate în vizor cazurile lui Andrei Brăguţă, Serghei Cosovan şi Veaceslav Platon.

 

Ilan Shor şi Radio Orhei au ajuns în raportul Departamentului de Stat al SUA, dar pe părţi

opuse ale baricadei

O atenţie aparte este acordată cazurilor de obstrucţionare a activităţii jurnaliştilor. În acest sens, sunt evidenţiate incidentele în care reporterii posturilor Jurnal TV şi TV8 n-au fost lăsaţi să participe la conferinţele de presă ale Partidului Democrat. De asemenea, sunt semnalate presiunile exercitate asupra publicațiilor RISE Moldova și Ziarul de Gardă, persecuţiile la care este supus jurnalistul Victor Sofroni de la CUVÂNTUL.

Alt subiect al Raportului sunt ameninţările publice făcute de Ilan Şor în adresa jurnaliştilor. Autorii raportului menţionează că, companiile media sunt concentrate în mâinile unui număr restrâns de oligarhi, care le controlează politica editorială. În acelaşi timp, instituţiile media independente şi jurnaliştii neafiliaţi sunt intimidați, hărțuiți şi filați.

La capitolul “Libertatea de exprimare” sunt amintite ieşirile publice ale primarului de Orhei Ilan Şor (tot el – lider al partidului Șor, n.n.) din vara anului trecut, calificate de organizaţiile de media și de apărare a lubertăților democratice ca discurs de ură și incitare la violență împotriva jurnaliștilor și oponenților politici.

În raport se spune că în luna iulie 2018, într-un videoclip postat pe Facebook, Şor a atacat verbal jurnaliştii, iar în luna august a împiedicat Radio Orhei să reflecte un protest al opoziţiei din Orhei.

Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite din țară a condamnat comportamentul lui Şor și a cerut o investigație, dar în acest caz nu a fost întreprinsă nicio acțiune, se mai menţionează în Raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului în Republica Moldova.

Amintim că procurorii din Chişinău au respins cererea de pornire a urmăririi penale împotriva lui Ilan Şor, afirmând că în ameninţările acestuia la adresa jurnaliştilor „nu există faptă a infracţiunii”.

 

La Chişinău, Șor a ameninţat. La Orhei, Tauber şi Verejanu au trecut la acţiuni

La fel, poliţia din Orhei nu a găsit vreun element infracțional în faptul că vicepreşedinta Partidului Șor, primara comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, a alungat cu mătura şi expresii brutale jurnalista Radio Orhei, în timp ce aceasta documenta protestele concomitente din Orhei ale opoziției extraparlamentare şi Partidului Șor.

În document se mai arată că fenomenul corupției rămâne una dintre cele mai grave probleme ale Republicii Moldova.

Sursa: radioorhei.info

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close