Social

Toată lumea – la curăţenia de primăvară!

Epidemia deşeurilor pe zi ce trece tot mai mult pune stăpânire pe Republica Moldova, inclusiv pe localităţile din regiunea Ohei. Tehnologiile moderne, care se pare ne-ar putea salva de o poluare excesivă, la noi au un impact invers. Or, mentalitatea lumii noastre rămâne la nivelul zilei de ieri, iar locul deşeurilor organice, uşor degradabile, în mare parte l-au luat cele chimice, persistente şi cu un impact dezastruos asupra mediului şi sănătăţii omului.

Atunci când ne lovim de ceva tare, imediat ne dăm seama de obiectul periculos şi ne străduim să-l evităm ori să-l înlăturăm. Substanţele nocive din apă, aer, sol, care distrug sănătatea mediului şi a omului, de cele mai multe ori nu le vedem şi nu le percepem ca atare. Şi numai când bolile pun stăpânire pe noi, începem a căuta cauzele suferinţelor: aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem, produsele pe care le consumăm – şi care de multe ori nu corespund standardelor de calitate anume ca urmare a neglijenţei, iresponsabilităţii noastre. Chiar şi premierul Pavel Filip, după recenta campanie electorală, în cadrul căreia a vizi-tat mai multe localităţi, s-a arătat îngrozit de faptul că republica se îneacă în deşeuri.

Primăvara este anotimpul învierii naturii, salubrizării şi primenirii mediului în care trăim. Există diverse experienţe de mobilizare a populaţiei la s întreţinerea în ordine a locului de trai. Un rol deosebit în această ordine de idei trebuie şi pot să-l joace autorităţile publice locale, instituţiile sanitare, de mediu şi de drept, dar şi societatea civilă, organizând clăci, concursuri şi acţiuni menite să mobilizeze populaţia la salubrizarea gospodăriilor, spaţiilor publice, surselor de apă şi întreţinerea acestora într-o stare sanitară normală.

Cea mai curată şi amenajată gospodărie (stradă, instituţie, cartier), cea mai eficientă acţiune (iniţiativă) sanitar-ecologică sunt doar câteva variante deja probate de mobilizare a populaţiei la salubrizarea, îmbunătăţirea stării sanitare-ecologice a teritoriului şi propriilor condiţii de viaţă.

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL va susţine şi promova iniţiativele cu impact concret, publicând în variantele print şi online informaţiile şi fotografiile, secvenţele video care să reflecte începutul acţiunilor şi rezultatul lor. Aşteptăm aceste materiale pe adresele: cuvintul@gmail.com, roman.acasa@gmail.com, ion.cernei@gmail.com

Nu mai puţin importantă este instruirea populaţiei, de la mic la mare, cum să păstreze curăţenia, să micşoreze volumul deşeurilor, să le recicleze ori să le refolosească în alte scopuri.

Tudor Codreanu

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close