EvenimenteRezina

Tradiţia continuă: turneu de volei în memoria lui Niculai Odobescu

Cea de-a IV-a ediție a turneului de volei in memoriam Odobescu Niculai a reunit în Cuizăuca sportivii de vârsta 40+ din orașul Rezina, satele Ignăței și Peciște, iar cuizăucenii au format două echipe.

 

Sportul este vigoare, sănătate, dăruire și poate deveni, până la urmă, un mod de viață. Pentru mulţi săteni din Cuizăuca, raionul Rezina, sportul – și anume voleiul, a devenit o pasiune datorită regretatului profesor de educație fizică Niculai Odobescu. Prin propriul exemplu le-a demonstrat consătenilor că acest sport este deosebit, care i-a adunat și îi adună încă pe cuizăuceni pe teren. Începutul acestei primăveri a venit cu un eveniment aşteptat – organizarea turneului de volei in memoriam Odobescu Niculai, ediția a IV-a. Feciorul Iurie Odobescu, îndemnat de Vasile Casianovici, în colaborare cu primăria satului Cuizăuca, Nicolae Lefter și fraţii Ion, Constantin și Vladimir Zmuncilă au organizat această sărbătoare pentru consăteni.

Niculai Odobescu a fost pasionat de sport, în special de volei. Pe parcursul anilor 1959-1989 voleiul era la el acasă în Cuizăuca: echipa de volei era lideră de necontestat în raionul Rezina.

„Profesorul Niculai Odobescu a fost împătimit de volei şi i-a motivat pe cuizăuceni să îndrăgească acest sport. Îl juca toată lumea: profesori, brigadieri, șoferi, tractoriști, elevi etc. Îmi amintesc, școlar fiind, că și la recreații profesorii și elevii jucau volei, sportul care denotă creativitate, spontanietate, îndemânare și estetică”, a menționat Alexandru Gâlca, profesor cu o vechime în muncă de 57 de ani.

Şi alţi consăteni în vârstă își amintesc că duminicile erau dedicate voleiului. 5-6 echipe erau prezente pe teren și se întreceau în măestria de a conduce mingea. Echipa din satul Cuizăuca a devenit campioană la competițiile și turneiele raionale. Astfel, în 1983, a reprezentat raionul la întrecerile zonale. Echipa s-a întors cu loc premiant, printre jucători fiind Niculai Odobescu, Ion Odobescu, Ion Neghina, Fiodor Duca, Serafim Duca.

„Voleiul îmi aduce aminte de tata. Am jucat cu tăticul meu în aceeași echipă, la ultimul joc eu eram cel mai tânăr, iar el avea 61 de ani. A fost o perioadă când era echipa Odobescu, în care jucau doar rudele noastre. Acest turneu, aflat la a IV-a ediție, ne-a adunat împreună ca și atunci când tăticul era în viață. Băieții au rămas mulțumiți de joc și eu sunt bucuros că Niculai Odobescu este în inima iubitorilor de volei”, a relatat feciorul regretatului dascăl, Iurie Odobescu.

În ochii voleibaliștilor se citea bucuria de a reveni acasă și de a juca volei împreună cu prietenii. Cupa și medaliile au fost câștigate de echipa nr. 2 Cuizăuca.

„De fiecare dată am emoții când e vorba de satul meu de baștină, Cuizăuca. Fac totul din plăcere împreună cu frații mei, Constantin și Vladimir, pentru că Niculai Odobescu a fost un om stimat și trebuie să rămână în inimile noastre. Cuizăuca înseamnă pentru mine amintirile din copilărie și rudele. Chiar dacă nu am învățat în sat, toată vara eram pe terenul de sport și am îndrăgit voleiul datorită lui Niculai Odobescu”, a spus Ion Zmuncilă, unul din organizatorii turneului.

Este îmbucurător faptul că memoria acestui profesor rămâne în sufletul copiilor, elevilor și consătenilor, fiind însemnată cu un minut de reculegere și masa de pomenire organizată cu suportul financiar al fraților Zmuncilă, care susțin desfășurarea activităților sportive din sat.

„Profesul Niculai Odobescu a fost exemplul elocvent al dascălului dedicat profesiei. Mereu era în sala de sport sau pe teren și punea suflet în activitățile sale, de aceea elevii, colegii, consătenii au jucat și mai joacă încă volei. La această activitate in memoriam am fost pe teren în echipă cu foștii colegi de școală și peste ani înțeleg importanța dăruirii profesorului Niculai Odobescu în activitatea profesională”, a conchis primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan.

Irina ODOBESCU, studentă anul II, facultatea Relații Internațional Științe Politice și Jurnalism,  specialitatea Jurnalism, ULIM

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker